Dansk EM-helt gik den spirituelle vej

Lars Elstrup, der 24. marts fylder 60 år, scorede målet, der sendte Danmark videre ved EM i 1992. I 1993 stoppede han og blev en del af spirituelt fællesskab.

Lars Elstrup, der 24. marts fylder 60 år, scorede målet, der sendte Danmark videre ved EM i 1992. I 1993 stoppede han og blev en del af spirituelt fællesskab.

Foto: Palle Hedemann/Ritzau Scanpix

Havde det ikke været for Lars Elstrup, der 24. marts fylder 60 år, var Danmark næppe blevet europamester i 1992.

Richard Møller Nielsens hold var på vej ud af turneringen, da landstræneren i den sidste gruppekamp mod Frankrig sendte Elstrup på banen, og det skulle vise sig at være en klog beslutning.

Med 12 minutter tilbage brugte den farlige OB-spydspids indersiden til at sende Flemming Povlsens tværpasning i nettet, og med sejrsmålet til 2-1 var Danmark i semifinalen. Resten er historie, som man siger.

Guldmedaljen har Elstrup ikke længere. Den solgte han til en dedikeret OB-fan for 7000 kroner, som han ifølge Fyens.dk donerede til syge børn.

Allerede året efter triumfen i Sverige, sluttede karrieren for den dengang 30-årige angriber.

I oktober 1993 blev han medlem af det spirituelle fællesskab Sangha og ændrede sit navn til Darando, der betyder "Floden strømmer mod havet".

Senere blev han medstifter af Solens Hjerte, som var et terapeutisk bofællesskab beliggende tæt ved Odense, og han ændrede sit navn tilbage til Lars Elstrup. I 2000 brød han med bofællesskabet.

Samme år forsøgte Elstrup sig med et comeback i OB, men efter seks år uden fodbold var det ikke i nærheden af at blive en succes, og forsøget blev hurtigt afblæst.

Elstrup brød i sine unge år igennem som en flittig målscorer for Randers Freja, og efter et kort ophold i Brøndby blev han fra 1986 udlandsprofessionel i den hollandske storklub Feyenoord.

To år senere skiftede han første gang til OB, og han skulle ikke opholde sig længe på Fyn, inden Sepp Piontek gav ham debut på A-landsholdet.

Elstrup debuterede i en venskabskamp mod Sverige i 1988 og scorede begge mål i sejren på 2-1. 34 landskampe blev det til, den sidste mod Irland i 1993.

Forinden havde Elstrup tilbragt to år i engelske Luton, inden han sluttede karrieren i OB.

/ritzau/