På Sydsjælland ligger Danmarks første bambusskov. Herfra vil der flere gange om ugen blive leveret frisk bambus til de sort-hvide pandabjørne, som om halvandet år flytter ind i Københavns zoologiske have.
Søren Ladefoged er i fuld gang med at plante Danmarks første bambusskov på Sydsjælland. Når Københavns zoo om halvandet år får sort-hvide pandaer fra Kina, skal Søren Ladefogeds planteskole nemlig levere dyrenes daglige indtag af bambus. Bambusskoven bliver på 2,5-3 hektar, svarende til 5-6 fodboldbaner.
– Pandaer spiser 30 kilo bambus om dagen, fortæller Søren Ladefoged, der derfor vil skulle køre til København nogle gange om ugen, så dyrene kan få frisk mad.
– Vi skal høste hver uge hele året rundt, fortsætter Søren Ladefoged, der således er nødt til at kunne overdække en del af bambusskoven om vinteren, for at væksten ikke skal gå i stå og planterne fryse tilbage. Desuden overvejer han at lægge varme i en stor del af jorden under bambusskoven, så den aldrig fryser.
Fire meter på to år
Bambus skal være et par år gamle, før man kan høste dem som pandaføde. Derfor er Søren Ladefoged allerede i fuld gang med at plante sin bambusskov. Selvom de små planter lige nu ikke ser ud af meget, så vil de på to år allerede være 3-4 meter høje og udgøre en tæt og næsten uigennemtrængelig skov.
Derfor anlægger Søren Ladefoged skoven med stier og små veje imellem, så man kan færdes i den.
Han har nemlig også tænkt sig at arrangere ture fra zoologisk have til Kastelev, så folk får mulighed for også at se, hvor pandaernes mad kommer fra. Han håber desuden at planerne om et stort vådområde på og ved hans egen grund bliver realiseret, hvilket vil kunne gøre naturoplevelsen endnu større for de besøgende.
Masser af knofedt
Den nye bambusskov bliver dyrket helt uden sprøjtemidler og skal passes på gammeldags maner med hakkejern. Når de skal høstes bliver det også manuelt. Det er nemlig kun de to-årige stænger, der skal klippes og bruges til pandaføde, de yngre skal have lov at blive stående.
– Med bambus kan man blive ved at fælde skoven. Den er der næste år igen, fortæller Søren Ladefoged, der har en særlig passion for bambus og dermed har dedikeret arbejdet på Højvang Planteskole til bambusdyrkning.
– Det er den mest bæredygtige træsort, konstaterer han og bemærker at bambus ikke bare er bambus, men at der findes mange forskellige sorter. Dem de sort-hvide pandaer bedst kan lide er ikke de samme som dem de røde pandaer foretrækker.
De røde pandaer har Søren Ladefoged allerede erfaring med. Da de europæiske bambus blomstrede og gik ud for nogle år tilbage, gik flere zoologsike haver i panik. De kunne simpelthen ikke skaffe føde til pandaerne længere. Ikke før de fik kontakt til Søren Ladefoged, der således begyndte at eksportere bambus til de røde pandaer i udenlandske zoologiske haver.
Elefanter leverer gødning
Hvis alle tilladelser kommer i hus vil samarbejdet med zoo også betyde, at Søren Ladefoged vil kunne aftage giraf og elefantgødning til sine bambus.
Kun to i Europa
Skulle uheldet være ude, og Søren Ladefoged være ude af stand til at levere den daglige føde til Københavns zoos pandaer, vil man skulle hente føden helt i Holland, som er det eneste andet sted i Europa, hvor man producerer bambus i samme målestok.