Danmark skal lede endnu et topmøde

Efter det fejlslagne klimatopmøde i København skal Danmark i september lede internationalt topmøde om rige og fattige lande i New York.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har udpeget Danmark som forhandlingsleder af det stort anlagte FN-topmøde i september, hvor verdens lande skal gøre status over, hvordan det går med at bekæmpe fattigdom og underudvikling. Det skriver Berlingske Tidende.

Topmødet skal desuden fastlægge, hvordan den rige verden og ulandene i fællesskab kan opfylde 2015-målene – otte konkrete mål, der siden 2000 har udgjort pejlemærkerne for det internationale udviklingssamarbejde.

– Det betyder, at vi skal forberede topmødet, lede forhandlingerne og udarbejde et udkast til den sluterklæring, der skal vedtages, siger udviklingsminister Ulla Tørnæs (V). Hun ser Ban Ki-moons valg af Danmark som topmødeleder som en klar anerkendelse.

– Jeg synes, det er en stor anerkendelse af Danmarks lederskab inden for det internationale bistandssamarbejde. Jeg er stolt over, at vi skal stå i spidsen for et så vigtigt topmøde. Men det klart, at opgaven indebærer store udfordringer, fastslår udviklingsministeren.

Peter Viggo Jakobsen, der er ekspert i international politik ved Københavns Universitet, ønsker den danske regering "held og lykke" med opgaven.

– Det bliver lige så håbløst som klimatopmødet. Jeg har svært ved at se, at topmødet kan sende med anden end en fin hensigtserklæring, siger han til Berlingske Tidende.