Danmark og Sydkorea indgår grønt ægteskab

Fremover skal Danmark og Sydkorea arbejde sammen for at fremme og udvikle grøn teknologi.

Det var de helt store lovord, der kom i brug, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den koreanske præsident Lee Myung-bak holdt pressemøde som afslutning på det første statsbesøg fra Sydkorea i Danmark.

Under besøget har de to statsoverhoveder indgået et strategisk partnerskab mellem Danmark og Sydkorea, som blandt andet forpligter de to lande til at samarbejde om grøn vækst.

– Det er en alliance, som vil gavne hele menneskeheden. Det handler om at skabe en lysere, grønnere fremtid sammen, siger den koreanske præsident om den såkaldt Grøn Vækst Alliance mellem Danmark og Sydkorea.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er Danmark et foregangsland, fordi vi har vist, at økonomien kan vokse, uden at CO2-forbruget følger med. Og alternativet til grøn vækst kan desuden være en dyr fornøjelse.

– Hvis vi ikke investerer i vedvarende energi, ny grøn teknologi og skaber en mere energieffektiv industri, så vil der være flere omkostninger til energi i fremtiden, fordi vi vil være afhængige af fossile brændstoffer fra andre lande, siger Lars Løkke Rasmussen.

Mens det er åbenlyst, hvad Danmark kan få ud af øget samarbejde med Sydkorea, som er en af verdens hurtigst voksende økonomier, så understreger den koreanske præsident, at fordelene gælder begge veje.

– Koreanske virksomheder har forstået, at når det handler om energieffektivitet, at nedsætte CO2 og udvikle grønne teknologier, så skal de arbejde sammen med danske virksomheder. Det er et samarbejde, der er til alles bedste, siger præsidenten.

– Jeg er meget glad for, at besøget har givet anledning til, at danske og koreanske erhvervsledere kan sætte sig sammen og tale om mulighederne for øget samarbejde, tilføjer Lee Myung-bak.

Aftalen om strategisk partnerskab blev underskrevet torsdag ved et topmøde mellem de to statsledere i København. Samtidig underskrev flere koreanske og danske virksomheder og forskningsinstitutioner samarbejdsaftaler.