Da verden blev ond

Sneglerup
Familien Lynge stiftede fredag bekendtskab med en brutal side af tilværelsen, da en ukendt gerningsmand skød katten Mismor.

TORBEN ANDERSEN

Anette Lynge og hendes døtre glemmer aldrig fredag den 13. juni 2008. En hidtil ukendt ondskab tonede pludselig frem i det fredelige Sneglerup. På et tidspunkt mellem klokken 7 og 9 skød en ukendt person familiens elskede kat Mismor. Den lille slanke kat blev ramt i ryggen, men den slæbte sig alligevel hjem på forpoterne. Da Anette Lynge så Mismor på terassen på Nykøbingvej, var hun ikke i tvivl om, at der var noget galt.

– Jeg troede egentlig, at Mismor var blevet ramt af en bil, men jeg kunne hurtigt se, at hun var blevet skudt, fortæller Anette Lynge.

Sammen med datteren Stine, der ellers sad og forberedte sig til studentereksamen, skyndte de sig at køre til Grevinge Dyreklinik. Her kunne dyrlæge Sanne Svendsen med det samme konstatere, at katten ikke ville overleve skudsåret. Den var allerede kold i benene, og i forståelse med de grædende kvinder aflivede hun katten. Men Sanne Svendsen fik ikke lov til at obducere Mismor. Katten har været meget knyttet til den yngste datter, 14-årige Nana, som sad uvidende midt i noget gruppearbejde i geografi. Anette og Stine Lynge kørte til Nanas skole, hvor de fik fortalt det ufattelige: Mismor er blevet skudt. Nana tog den endnu varme Mismor i favnen, og sammen kørte de hjem.

Sov med Mismor for sidste gang

I de lyse stuer, hvor Anette Lynge har sit galleri, gik de tre grædende og hvileløst og rundt i flere timer fredag eftermiddag. Nana, som var stærkt chokeret og ikke talte så meget, tog Mismor med op i sengen for en sidste gang. Et par timer senere lå Mismor på en pude midt i stuen. Den tre-årige kat var sort, spinkel og øjnene så rolige ud.

– Jeg forventer hele tiden, at den vil springe op, siger Anette Lynge, mens døtrene med røde og triste øjne stirrer på katten.

Nana foreslår i desparation, at Mismor da bare kan få lov at ligge i stuen.

– Så kan vi lade som om, hun sover, siger hun med et stille smil.

Hun kan lide tanken, men ved også, at det ikke kan lade sig gøre.

Familien har et gravsted i haven, hvor der i forvejen ligger tre kaniner begravet. En sten formet som et hjerte er fundet, men endnu er det for tidligt at tænke på begravelsen. Chokket over, at nogen har skudt på deres lille Mismor vil ikke forlade de tre. Anette Lynge fatter ikke, at gerningsmanden kan have så meget imod en kat:

– Mismor var en rigtig forsigtig-franz og gjorde ingen fortræd. Men skudt? Man bliver da ikke skudt, vel?

Men også i Sneglerup kan ondskaben pludselig vælte mange menneskers hverdag.

toa@nordvest.dk