Coronakrise giver Danske Bank laveste overskud i ni år

Danske Bank har i årets første ni måneder tjent 3,6 milliarder kroner. Det er det laveste siden 2011.

Hvis man har Danske Bank som sin primære bank, må man fra 1. januar have op til 250.000 kroner stående uden at skulle betale negative renter. Hidtil har grænsen været på 1,5 millioner kroner. (Arkivfoto)
Hvis man har Danske Bank som sin primære bank, må man fra 1. januar have op til 250.000 kroner stående uden at skulle betale negative renter. Hidtil har grænsen været på 1,5 millioner kroner. (Arkivfoto)

FAKTA: Danske Banks får laveste overskud siden 2011

Danske Bank er kommet ud af årets første ni måneder med et overskud på 3,1 milliarder kroner, hvilket er det laveste siden samme periode i 2011.

Årsagen skal blandet andet findes i coronakrisen, som har fået banken til at nedskrive mere end seks milliarder kroner til forventede tab på kunders lån.

Her kan du se Danske Banks resultat for den tilsvarende periode gennem de seneste ti år:

2019: 10 milliarder kroner.

2018: 11,7 milliarder kroner.

2017: 15,3 milliarder kroner.

2016: 14,3 milliarder kroner.

2015: 13,1 milliard kroner.

2014: 10,2 milliarder kroner.

2013: 5,2 milliarder kroner.

2012: 3,6 milliarder kroner.

2011: 1,5 milliarder kroner.

2010: 2,6 milliarder kroner.

Kilde: Danske Banks regnskaber.

Danske Bank kommer ud af årets første ni måneder med et overskud på 3,1 milliarder kroner. Det er det laveste overskud siden 2011.

Det lave resultat skyldes især coronakrisen, hvor banken har måttet nedskrive 6,3 milliarder kroner. Det viser bankens regnskab, der er offentliggjort onsdag morgen.

Nedskrivninger på udlån er penge, som ikke forventes at komme igen og kan derfor betragtes som tab.

Selv om overskuddet i årets første ni måneder er det laveste i ni år, er de seneste måneder gået bedre, end banken forventede i sommer.

I sidste uge opjusterede banken forventningen til 2020. Banken sigter nu efter et overskud på 4-4,5 milliarder kroner.

– Trods udfordrende vilkår har vi gjort solide fremskridt på flere områder i årets første ni måneder, og vi har for nylig kunnet opjustere vores forventninger til årets resultat, siger topchef Chris Vogelzang.

– Den underliggende forretning er fortsat stabil, og der var god kundeaktivitet, hvilket resulterede i stabile indtægter drevet af de fleste af vores nordiske markeder samt de store erhvervskunder, siger han i en kommentar til regnskabet.

Hvis forventningen til resultatet i 2020 holder stik, vil det være det laveste plus siden 2014.

Danske Bank oplyser i forbindelse med regnskabet, at flere privatkunder vil blive mødt af negative renter fremover.

Hvis man har Danske Bank som sin primære bank, må man fra 1. januar have op til 250.000 kroner stående uden at skulle betale negative renter. Hidtil har grænsen været på 1,5 millioner kroner.

Danske Bank har haft en højere grænse end konkurrenterne, men har altså nu valgt at sætte den ned, da der er udsigt til en lang periode med negative renter. Det forklarer finansdirektør Stephan Engels.

– Vi befinder os fortsat i den helt ekstraordinære situation, at de negative renter efterhånden har udviklet sig til at være af nærmest permanent karakter, og i hvert fald ser ud til at vare ved længere.

– Det er ikke holdbart, at situationen ikke afspejler sig i vores rentevilkår, og derfor sænker vi grænsen for, hvornår der skal betales negative renter af store indlån, siger Stephan Engels i en kommentar til regnskabet.

Link til regnskab