Corona-forskere skal kortlægge hvor smitte især opstår

225.000 borgere skal hjælpe med at afklare, om det er cafébesøg eller busturen, der har størst smitterisiko.

Indkøbsturen, cafébesøget eller en tur med den offentlige transport. Der er smittefare de fleste steder, men nu skal corona-forskere kortlægge, hvor covid-19-smitten især opstår. Det er Nordsjællands Hospital, som står bag forskningen.
Indkøbsturen, cafébesøget eller en tur med den offentlige transport. Der er smittefare de fleste steder, men nu skal corona-forskere kortlægge, hvor covid-19-smitten især opstår. Det er Nordsjællands Hospital, som står bag forskningen.

Tæt på halvdelene af dem som for nylig er smittet med corona, ved ikke selv, hvor eller hvordan de er blevet smittet.

Det er ikke optimalt, hvis man skal stoppe smittespredningen effektivt, og derfor skal 225.000 borgere nu hjælpe med at finde coronasmittens "hotspots".

Det er budskabet i en pressemeddelelse fra forskere på Nordsjællands Hospital, der sender et spørgeskema ud til over 200.000 borgere i Region Hovedstaden.

– I dag ved vi faktisk ikke, hvor de mest risikable steder er i forhold til smitte. Er det indkøbsturen, cafébesøget eller busturen?

– Den viden, vi indsamler nu, kan gøre det muligt med en mere præcis nedlukning i fremtiden, siger Maria Elisabeth Lendorf, der er projektleder og afdelingslæge på Nordsjællands Hospital.

De 225.000 borgere i hovedstadsområdet vil fra mandag og to uger frem modtage et spørgeskema i deres e-boks.

Spørgeskemaet skal kortlægge borgernes konkrete aktiviteter og adfærd, i ugerne op til de er blevet testet for coronavirus.

– Vi spørger blandt andet ind til, om folk har været til nogle store sociale arrangementer.

– Om de har været på restaurant, om de har har kørt med offentlig transport. Og om de har været i kontakt med nogen smittede, og hvordan kontakten har været, siger Maria Elisabeth Lendorf.

Der vil blive sendt brev til 25.000 borgere, som er testet positiv for covid-19 i Region Hovedstaden fra 1. marts til 15. december.

Derudover vil 100.000 kontrolpersoner, som ligner de smittede med hensyn til alder, køn og bopæl, men som er testet negativ, blive kontaktet.

Slutteligt vil yderligere 100.000 personer, som aldrig er blevet testet for coronavirus også modtage en spørgeskemaundersøgelse.

Besvarelserne, som er anonyme, bliver herefter koblet til data fra Danmarks Statistik.

– Ved at sammenligne data mellem dem, der er smittet, og dem, der ikke er smittet, kan det konkrete mønster for smittespredningen kortlægges, forklares det i en pressemeddelelsen.

Målet med forskningen er, at bidrage til udviklingen af konkrete tiltag, som skal påvirke samfundslivet og den enkelte borgers hverdag mindst muligt.

Desuden vil resultaterne også gøre det lettere at finde og beskytte dem, som er i en særlig høj risikogruppe, lyder det fra Nordsjællands Hospital.

Maria Elisabeth Lendorf appellerer derfor til, at borgere i hovedstadsområdet tjekker deres e-Boks de kommende uger.

– Vi har brug for borgernes hjælp for at lykkes med denne undersøgelse, siger hun.