Connie H. kalder klimaforslag visionære

EU's klimakommissær, Connie Hedegaard, kalder Klimakommissionens forslag en gennemarbejdet vision. Hun håber, det kan blive et eksempel for resten af Europa.

EU-s klimakommisær Connie Hedegaard
EU-s klimakommisær Connie Hedegaard

Positiv, visionær og til inspiration for resten af Europa.

Klimakommissionens forslag til, hvordan Danmark bliver uafhængig af fossile brændstoffer i 2050, får rosende ord med på vejen af EU's klimakommissær og tidligere dansk klimaminister, Connie Hedegaard.

– Danmark er det første land i Europa, der har skabt en så gennemarbejdet vision for, hvad det kræver at omstille til en lav-carbon nation, og det, håber, jeg, kan være med til at inspirere andre, siger Connie Hedegaard til Ritzau.

– Hvis Danmark kan gå forrest, når det gælder om at realisere visionen, er jeg ikke i tvivl om, at det kan skabe job og vækst for dansk erhvervsliv, fortsætter hun.

Klimakommissæren hæfter sig især ved prisberegningerne, som slår fast, at omkostningerne ved at omlægge til en alternativ energiform ikke nødvendigvis er store.

Connie Hedegaard påpeger, at selv om det koster noget at omlægge energiforsyningen, koster det også at lade være:

– I de kommende år bliver olie og gas meget dyrere. Så hver gang du sparer en kubikmeter gas eller en tønde olie, er det penge, du kan putte i grøn omstilling. Det fremgår meget tydeligt, at det koster noget, men det gør det i høj grad også at lade være.

Dansk Industri har udtrykt bekymring over, at Danmark kan komme til at gå enegang i omstillingen til grøn energi, og at det kan have konsekvenser for danske virksomheders konkurrenceevne.

Hedegaard vil gøre sit til, at Danmark ikke kommer til at stå alene i EU.

– EU trækker bestemt i samme retning, og derfor er det enormt vigtigt, at der nu er et medlemsland, der har haft kloge folk til at regne på det her, siger Connie Hedegaard.

Hun påpeger, at Tyskland er i gang med lignende beregninger, og at EU-Kommisionen næste år vil komme med forslag til, hvilke klimamål EU skal have for 2030.