De mobber på rådhuset

Politikene i Helsingør Kommune er nødt til at tage stilling til meget dårlige arbejdsforhold i den kommunale centralforvaltning på Helsingør Rådhus.
Politikene i Helsingør Kommune er nødt til at tage stilling til meget dårlige arbejdsforhold i den kommunale centralforvaltning på Helsingør Rådhus.

Helsingør: Sag nummer 41 på mandagens møde i byrådets økonomiudvalg hedder »Kvalitets- og trivselsprojekt – Centralforvaltningen«. Den skal politikerne diskutere bag lukkede døre, men Helsingør Dagblad erfarer, at der bag det positivt-klingende navn gemmer sig en konstatering af meget dårlige arbejdsforhold i den kommunale centralforvaltning på Helsingør Rådhus.

Så galt står det til, at Arbejdstilsynet har krævet, at kommunen forbedrer forholdene.- Det er ingen hemmelighed, at folk er hængt hårdt op. Og det kan godt være, at der er dårlige arbejdsforhold, fordi de har så travlt. Det skal vi diskutere, og vi har allerede sat nogle tiltag i gang i centralforvaltningen, siger Helsingørs borgmester Per Tærsbøl fra De Konservative.

Er det rigtigt, at Arbejdstilsynet er kommet med et påbud, og at der er blevet anmeldt en sag om mobning?

– Det er rigtigt, at Arbejdstilsynet har givet os et påbud. Og det gælder en masse forskellige ting, så det må vi kigge på. Senere på måneden skal vi fortælle Arbejdstilsynet om, hvad vi planlægger at gøre ved sagerne, forklarer Per Tærsbøl.

En af dem, som skal diskutere »Kvalitets- og trivselsprojekt – Centralforvaltningen«, er Christian Saggau fra SF. Han er tilfreds med, at sagen om dårlige arbejdsforhold nu er havnet på økonomiudvalgets bord.

– Vi har jo personalepolitisk som et af vores områder. Det, som jeg har kendskab til fra Arbejdstilsynets påbud, viser et mangeartet problem, som bestemt ikke alene kan begrundes i et for stort arbejdspres og travlhed. For det handler også om usynlig ledelse, om uklare kommandoveje, om kontraordrer og om mobning. Både Arbejdstilsynet og et eksternt konsulentfirma, som har været sat på, skriver i rapporter, at der er meldt om mobning i centralforvaltningen, forklarer Christian Saggau.

Ifølge SF'eren har de dårlige arbejdsforhold været et problem længe. Allerede for seks år siden blev der for første gang slået alarm.

– Jeg ser frem til, at økonomiudvalget får mulighed for at få gjort noget ved de problemer, der har eksisteret siden 2003, hvor den første arbejdspladsvurdering meldte ud om dårlige arbejdsvilkår, usynlig ledelse og så videre. Jeg kan kun sige bedre sent end aldrig«. Som sagen er oplyst for mig, er centralforvaltningen en arbejdsplads, der trænger til en god gang omorganisering og coaching, forklarer Saggau.

Henrik Møller fra Socialdemokraterne er også medlem af byrådets økonomiudvalg, der har sagen på den lukkede del af mødet på mandag. Han vurderer, at »det er en uholdbar situation at have et dårligt arbejdsmiljø, men jeg kan ikke sige meget andet, for vi har kun fået en meget overordnet orientering om sagen, og jeg mangler stadig at se rapporterne, for dem har vi ikke fået udleveret!«