Carsten Hess fortæller om husflid

FØR TV Fra tv'et i slutningen af 1960'erne holdt sit indtog i så godt som alle danske hjem, sad hovedparten af danskerne foran skærmen for at opleve den store verdens begivenheder og underholdningen, der som noget nyt kom helt ind i stuerne til os.

I dag er vi overmættet af elektronisk formidling fra utallige kanaler og gennem talrige medier. Vi er ved at være trætte af den inaktive rolle som tilskuere, og genoptager en stribe af de sysler, familierne før tv-tiden hengav sig til.

Dengang sad man ikke med hænderne i skødet i de lange vinteraftener. Der blev strikket, hæklet, syet og kniplet, hvis man var af kvindekøn. Mænd og drenge flettede brugsgenstande af pil og siv, bandt børster, skar ting af træ og reparerede fodtøj eller redskaber. For nogle gav denne husflid en ikke ubetydelig biindtægt.

I dag har mange mennesker taget en del af forfædrenes aktiviteter op igen. Måske ikke fordi det er en nødvendighed, men som en hobby, der bl.a. kan være inspireret af genstande, måske fremstillet af oldeforældre, og som er bevaret i familien.

Den tidligere museumsleder på "Egnsmuseet Færgegården", Carsten Hess, har specialiseret sig i husflidsbevægelsen. Han vil komme og øse af sin store viden på dette område. Kendskabet har han bl.a. opbygget ved ansættelse på Stege Museum og et tæt kendskab til husflidsskolen i Jægerspris, der som en af de få stadig eksisterer i bedste velgående.

Han viser også lysbilleder og indvier os i nogle særlige sange om emnet. Så du kan også få rørt din sangstemme denne aften.

Måske har du eksempler på gammel husflid, som du har lyst til at bringe med denne aften.

Mandag den 27. november kl. 19.30 i konfirmandstuen i Skibby præstegård.