Brexit gør stadig ondt på John Major

Det er mange år siden, at sir John Major bestemte noget i Storbritannien. Men han dukker stadig op i den offentlige debat. Nu fylder han 80.

Det er mange år siden, at sir John Major bestemte noget i Storbritannien. Men han dukker stadig op i den offentlige debat. Nu fylder han 80.

Foto: Niklas Halle''n/Ritzau Scanpix

Det er over 25 år siden, at sir John Major for sidste gang lukkede døren til Downing Street 10 som Storbritanniens premierminister.

Der er i de mange år sket store ting i Storbritannien, og den konservative Major, der fylder 80 den 29. marts, følger med.

I de senere år har han luftet kritik af sine partifæller, som har haft magten siden 2010.

Det er specielt brexit, der har fået Major op på tæerne. Han mener, at det var en fejl at stemme ja til brexit i 2016.

Det er ellers normalt, at tidligere ledere overlader scenen til efterfølgerne, herunder Boris Johnson, der var leder af kampagnen for at få briterne ud af EU.

Men Major dukker op ind imellem, og han lægger ikke fingrene imellem.

I 2017, året efter afstemningen, skrev han i Mail on Sunday, at folkeafstemningen blev vundet ved hjælp af "falske kendsgerninger og urealistiske løfter".

For nogle uger siden var han der igen.

Da havde de hårdeste Brexit-tilhængere hos de konservative kritiseret den aftale, som den nuværende premierminister, Rishi Sunak, i slutningen af februar indgik med EU i forbindelse med Nordirland og brexit.

Major sendte i et interview med BBC en bredside mod den aftale, som Boris Johnson som premierminister indgik med EU om Nordirland og brexit.

Johnsons aftale har ikke fungeret.

Og Major roste Sunak for at prøve at løse problemerne i Johnsons aftale.

Nu er det ikke fordi, at sir John Major har status som en mand, der er savnet i britisk politik.

Da han forlod Downing Street 10, sang det stadig for hans ører af de lussinger, han havde fået af vælgerne.

John Major gjorde som ung lynkarriere i det konservative parti. Han var finansminister og udenrigsminister, og han overtog partiets tøjler, da Margaret Thatcher på grund af uenighed om partiets ledelse gik af i 1990.

Det lykkedes overraskende Major at sikre partiet en sejr ved valget i 1992.

Under hans lederskab ratificerede Storbritannien i 1993 EU-traktaten Maastricht, men i årene derefter hev og sled uenighed om EU stadig mere i det konservative parti.

I 1997 vandt Labour under ledelse af Tony Blair en jordskredssejr.

Det var dengang det værste konservative nederlag i 165 år, og John Major var ydmyget.

John Major kommer fra jævne kår i det sydlige London.

Hans far var cirkusakrobat. Der er sagt mange vittigheder om, at Major er den eneste dreng nogensinde, som er stukket af fra et cirkus for at blive revisor.

Han er gift med Norma Major. Parret har to børn.

/ritzau/