Bred tilfredshed med dom til Breivik

Der er bred tilfredshed med forvaringsdommen til Anders Behring Breivik.

Norske jurister og politikere og nordmænd i bred almindelighed er tilfredse med forvaringsdommen til Anders Behring Breivik, der indebærer, at retten finder Breivik tilregnelig.

– Den er passende, lyder det fra alle sider, og alle håber, at terrorsagen, den værste i Norges historie, med Oslo Byrets dom fredag dermed er afsluttet.

– Jeg havde regnet med og håbet på dette resultat. Forvaringsdommen er det rigtige udfald af sagen, siger advokat Harald Stabell til nyhedsbureauet NTB.

Han mener, at dommen især er et slag mod den første psykiatriske rapport, hvor to psykiatere vurderede Breivik til at være utilregnelig og psykotisk.

– Der er grund til at stille store spørgsmål ved denne rapport. Retten er også kritisk, siger Harald Stabell.

På gaden uden for Oslo Byret modtages dommen også med tilfredshed.

– Jeg tror, det er en god dom. Det er jo, hvad Breivik selv ønskede, og så slipper vi for endnu en retssag, siger Hanna Buer, student i Oslo.

– Jeg tror, det er godt for nordmændene. Men det er skræmmende, at massakren og terroren var en tilregnelig mands værk, siger Sidsel Fabricius, dansk student i Norge.

Også norske politikere ser med tilfredshed på dommen.

– Dommen er en milepæl og et fundament for, at den tiltalte bliver siddende inde resten af livet, siger tidligere justitsminister, Knut Storberget.

– Dette er den strengeste straf, han kunne få. Det ændrer retspraksis til det bedre, tilføjer han.

En af de personer, der overlevede Breiviks massakren på 69 mennesker på Utøya, Tore Sinding Bekkedal, siger, at dommen var den, han havde håbet på.

– Breivik lider af politisk galskab. Forvaring er, hvad jeg håbede på. Nu kan vi komme videre. Men alle dem, der blev dræbt, kommer ikke tilbage. Det er hårdt at tænke på, siger han.