Bosættere gør klar til at bygge videre

Mens USA arbejder for at undgå kollaps i mellemøstforhandlingerne, gør de israelske bosættere på Vestbredden klar til at bygge videre, når byggestoppet udløber.

Jødiske bosættere på Vestbredden er fast besluttede på at begynde at bygge igen, når Israels midlertidige byggestop for bosættelserne udløber ved midnat.

Det sker, selv om der er arbejdet på diplomatisk højtryk for at forhindre, at byggeriet vil få mellemøstforhandlingerne til at kollapse.

I bosættelsen Revava på Vestbredden var et par tusinde mennesker søndag aften samlet for at fejre, at byggestoppet udløber.

De mener, at det udløber ved solnedgang og talte ned fra 10, mens solen gik ned over bjergryggen.

– Byggestoppet er slut, råbte Danny Danon, en af Likud-partiets høge, da forsamlingen nåede til nul.

Det var ventet, at bosætterne ville gå i gang med at bygge allerede i løbet af aftenen.

Forinden havde bosættere støbt grundstenen til en ny børnehave i en anden bosættelse, Kiryat Netafim.

Her sagde repræsentanter for bosætterne, at deres mål er stille og roligt at vende tilbage til det normale niveau af byggeaktivitet.

– Vi vil ikke have demonstrationer, vi vil ikke gøre væsen af os, vi vil bare tilbage til det normale, siger Danny Dayan, der leder et bosætterråd.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har opfordret bosætterne til at udvise "tilbageholdenhed og ansvarlighed", når byggestoppet udløber.

Den amerikanske præsident Barack Obamas toprådgiver siger, at USA stadig håber på en form for kompromis mellem israelere og palæstinensere.

– Vi vil tilskynde og lægge pres på hele dagen for at få en eller anden løsning, siger rådgiveren, David Axelrod, til ABC News.

– Forhandlingerne i sig selv er helt og aldeles afgørende. Vi befinder os på et afgørende tidspunkt for regionen.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, der indtil nu har sagt, at han vil forlade forhandlingerne hvis byggeriet fortsætter, meddelte søndag, at han vil konsultere Den Arabiske Liga, inden han beslutter sig for næste træk.