Børns Vilkår bakker op om børns ret til juridisk kønsskifte

Børns Vilkår mener, at man skal kunne få juridisk kønsskifte uanset alder, som regeringen foreslår det.

Børns Vilkår bakker op om regeringens forslag om, at børn uanset alder skal have mulighed for at få foretaget juridisk kønsskifte.

Tidligere har organisationen ellers ment, at grænsen skulle gå ved seksårsalderen.

– Vi har sammen med LGBT+ Danmark og Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn skrevet til ministeren, at vi mener, at det er fint at sætte grænsen ved nul år, siger Ingrid Hartelius Dall, der er juridisk seniorrådgiver i Børns Vilkår.

Hun forklarer, at når Børns Vilkår tidligere mente, at grænsen burde ligge ved seks år, handlede det mest om, at børn skulle have lov til at starte i skole med det køn, som de oplever at have.

– Men vi har også hørt fra ældre børn på Børnetelefonen, at de har oplevet problemer med at fremvise den dokumentation, der er behov for.

– Det kan for eksempel være i lufthavnen, hvor de nærmest bliver bedst om at klæde sig af, fordi der er uoverensstemmelser mellem, hvordan de ser ud, og hvad der står i passet.

– Og vi ved, at det kan have afgørende betydning for trivslen senere, hvis man som LBGT-person ikke bliver mødt på en ordentlig måde, siger seniorrådgiveren.

Hun understreger, at der i forslaget ligger det forbehold, at barnet skal kunne modtage alderssvarende rådgivning. Det i sig selv sætter en grænse for, hvor tidligt man kan foretage et juridisk kønsskifte.

Samtidig er det vigtigt, at man kan ændre det tilbage igen, hvis det senere viser sig, at det ikke handlede om køn, men om noget andet.

Og så understreger Ingrid Hartelius Dall vigtigheden af at inddrage sagkundskaben i vanskelige spørgsmål som dette.

– Der er heldigvis folk, der ved meget om det her, så hvis man er i tvivl, opfordrer jeg til, at man henvender sig til sin praktiserende læge, der kan henvise en til specialafdelinger, der tager sig af det her, siger hun.

/ritzau/