Bøgen er sprunget ud

bøgen i sonnerup skov-klint
bøgen i sonnerup skov-klint

Jævndøgn, temperaturer der følger klokkeslættet og krokus, der blomstrer. Der findes mange indikationer af, at foråret er over os – og nu har vi fået endnu et uomtvisteligt bevis på selvsamme.

Bøgen er sprunget ud mod syd

Bøgen er nemlig sprunget ud flere steder i den sydlige del af landet. Det første billede af et udsprunget bøgetræ fik TV 2|VEJRET allerede i lørdags den 22. marts fra Hindsholm på det nordøstlige Fyn. Fortæller Danny Høgsholt TV2 Vejret.

Det var selvsamme sted at bøgen sprang ud første gang sidste år, da TV 2|VEJRET fulgte bøgens udspring.

At bøgen springer ud allerede den 22. marts er et næsten uhørt tidligt tidspunkt og det absolut tidligste, hvor TV 2|VEJRET sammen med seerne har kortlagt bøgens udspring. Det har vi gjort de seneste 12 år.

"Det hænger angiveligt stærkt sammen med den milde vinter og de meget høje marts-temperaturer, der har sendt måneden tæt på rekordkurs." Siger Danny Høhsholt fra TV2 Vejret.

Tidligste udspring i mindst tolv år

Både i 2012 og 2007, hvor marts også var særdeles lun, sprang bøgen ud den 29. marts – men i år er vi altså én uge foran.De seneste tolv år er bøgen gennemsnitligt sprunget ud det første sted i Danmark den 8. april.

På TV 2|VEJRET definerer vi bøgen som udsprunget, når de største blade kan dække for en to-krone. Samtidig skal der være blade på adskillige grene og gerne et stykke over jordhøjde. Det er tilfældet med bøgetræet fra Hindsholm.

Ud over bøgetræet fra Nordøstfyn er bøgen også sprunget ud i blandt andet Odense og Haderslev.

Bøgen springer normalt først ud netop i de sydlige dele af landet, mens man mod nord og øst samt navnlig på øerne må vente lidt tid endnu på de udsprungne bøgetræer.

TV 2|VEJRET har modtaget billeder fra flere steder i landet af 'avnbøgen', men billedet fra Hindsholm er altså det første af et 'rigtigt' udsprunget bøgetræ.