BNP-væksten i Kina er den laveste i seks år

BNP-væksten i Kina endte på 6,9 procent i tredje kvartal, viser tal fra det nationale statistikbureau.

Den kinesiske vækst faldt en smule fra andet til tredje kvartal i år, men faldet blev knap så stort, som analytikerne havde frygtet.

Det nationale statistikbureau i Kina har opgjort den årlige BNP-vækst for tredje kvartal til 6,9 procent. Det er 0,1 procentpoint lavere end forrige kvartal, men er til gengæld højere end analytikernes konsensus på 6,8 procent.

– I vores øjne er faldet i væksten ikke alarmerende. Det skyldes, at det ekstraordinært store bidrag til BNP-væksten fra bankers og børsmægleres indtjening i takt med, at den kinesiske aktieboble blev opbygget i første halvdel af i år, er faldet bort i tredje kvartal.

– Andre dele af den kinesiske økonomi må således have taget over, hvor værditilvæksten i den finansielle sektor er faldet, skriver Bjarke Roed-Frederiksen, der er seniorøkonom i Handelsbanken, i en analyse.

Markederne har da også reageret positivt på nyheden, men usikkerheden omkring den kinesiske økonomi er fortsat til stede.

Kim Fæster, seniorøkonom i Jysk Bank, forventer da også, at der fortsat vil være behov for hjælp fra regeringen, hvis målet om en årlig BNP-vækst på syv procent skal nås.

– Det svage vækstbillede tyder på, at regeringen vil fortsætte med at hjælpe økonomien via små stimulanstiltag, så som infrastrukturinvesteringer samt nedsættelser af renten og bankernes reservekrav.

Kineserne har været forvænt med tocifrede vækstrater de senere år, og dagens nøgletal er det laveste siden første kvartal 2009.