Blomster-Jensen indtager Nivå Malerisamling

J.L. Jensen var en af guldalderens store blomster-malere. Nu kommer han til Nivå

Hvis du elsker blomster, så tag en tur til Nivå i første halvår af 2018. Her slår Nivaagaards Malerisamling nemlig fra 21. januar og frem til 12. august dørene op for en udstilling om J.L. Jensen (1800-1856) – også kaldet Blomster-Jensen.

Han var den førende blomstermaler i guldalderen. Han viede hele sit liv og sin karriere til at skildre overdådige buketter i glødende farver og opstillinger af sanselige frugter, skønt blomstermaleriet traditionelt var en nedvurderet genre, som især de kvindelige amatører syslede med. Udstillingen vil være den første i nyere tid af Blomster-Jensen og den største nogensinde.

Jensen arbejdede i den internationale nature morte- eller stillebentradition, hvilket betyder malerier af et stillestående motiv, en opstilling af livløse materialer, der typisk kan være blomster, frugter, mad og døde dyr.

Jensens blomster får selskab af guldalderdigte og to samtidskunstnere. Den britiske installationskunster Rebecca Louise Law er kendt for sine poetiske værker, der som hos Jensen kredser om naturskønhed og forgængelighed. I uge otte opsætter hun en blomsterinstallation i J.L. Jensen-udstillingen, som herefter supplerer udstillingen.

Den danske kunstner Katja Bjørn har med inspiration i Malerisamlingens nyerhvervede værk af J.L. Jensen, Granatæble, grønne og blå druer på stenkarm lavet et udendørs videoværk.

På Jensens tid var kvinder forment adgang til kunstakademiet og en uddannelse. Jensen underviste dog en række kvindelige privatelever i blomstermaleri, men deres navne er i dag gået i glemmebogen.

/jbe