Blair: Radikal islamisme er udbredt

Al-Qaeda ville have dræbt 300.000 i New York, hvis det havde været muligt for dem, siger Storbritanniens tidligere premierminister.

Den tidligere britiske premierminister, Tony Blair, advarer om, at radikal islamisme har længere og stærkere rødder, end vi tror, og at al-Qaeda ville have dræbt 300.000 den 11. september 2001, hvis det havde mulighed for det.

– Dette kan sammenlignes med fænomenet revolutionær kommunisme, siger Blair, der søndag blev interviewet af den amerikanske tv-station ABC News.

– Det er et religiøst eller kulturelt modsvar til den revolutionære kommunisme, og det har dybe rødder og lange fangarme. Og dens fortælling om islam er langt mere udstrakt, end vi tror – og den præger endog mange moderate holdninger, som afskyr ekstremisme, men som alligevel accepterer den retorik, der er knyttet til den radikale islamisme, understreger Blair.

Han fortalte, at han ikke fuldt ud forstod fænomenet den 11. september 2001, hvor al-Qaeda kaprede flere fly og fløj to af dem ind i World Trade Center og dræbte omkring 3000 mennesker i New York.

– Hvis de personer, der udførte det terrorangreb, kunne have dræbt 30.000 eller 300.000, så ville have gjort det, pointerer den tidligere britiske premierminister forud for niårsdagen for terrorangrebene i New York og Washington.

Blair gentager, at han finder det vigtigt, at det internationale samfund sender et meget stærkt signal til Iran om, at verdenssamfundet ikke vil acceptere, at Teheran udvikler atomvåben under dække af et atomenergiprogram.

– Jeg går ikke ind for en krig mod Iran, men jeg siger, at vi ikke kan udelukke en krig, fordi det primære mål er at forhindre, at de får atomvåben, siger han.