Birgits otium

Ole Ernsts lillesøster, SF'eren Birgit Pedersen, genopstiller ikke til byrådet. Men det betyder ikke, at den 70-årige pensionist skal til at sysle eller rejse jorden rundt.

Hun er født året efter 2. Verdenskrigs afslutning, og rundede således de 70 år i sommer. Efter 45 år som lærer på specialskolen Lysholmskolen trak hun sig tilbage fra arbejdsmarkedet i august i år – og altså også nu fra sit mangeårige arbejde i lokalpolitik.

"Den beslutning tog jeg for et halvt år siden, og den har jeg det rigtigt godt med. Jeg vil altid interessere mig for politik, men jeg skal ikke være en del af officiel politik mere. Jeg har selv taget beslutningen og har fuldt styr på konsekvenserne af den", siger Birgit Pedersen, som håber at et byråd uden hende fortsat vil have fokus på kulturen i Roskilde.

Kultur er alt

"Kulturen bliver hurtigt glemt i en valgkamp. Men jeg håber, at et nyt byråd vil se på kulturen med de øjne, at kultur er også både socialpolitik, idrætspolitik og miljøpolitik. Mange af vores ældre er kulturpensionister, og vi skal sørge for, at der er noget udvikling, de også kan se sig selv i. Man kan ikke betragte kulturen isoleret – det er noget, der griber ind i vores liv på alle mulige planer", siger SF'eren, der i en ikke så fjern fremtid vil nyde selv at have bedre tid i sit liv.

Ingen sysler!

Forespurgt om Birgit Pedersen nu har nogle sysler, hun vil kaste sin tid på, falder svaret resolut.

"Jeg skal ikke sysle med en skid! Jeg skal leve, som jeg har gjort hidtil – blot med lidt færre møder og lidt mere tid til mig selv. Sysler lugter langt væk af rollator og støvet pensionistliv, og det er altså ikke dér, jeg er endnu", understreger Birgit Pedersen, som dog hård presset erkender, at hun har en forkærlighed for at sy, hækle og strikke.

Bare hygge

Men ellers kan hendes venner regne med at se lidt mere til Birgit Pedersen fremover.

"Jeg har et pænt stort netværk, og jeg kan sagtens få tiden til at gå. Men de dér pensionister, der ævler om, at de aldrig har haft så travlt – jeg kan næsten ikke holde ud at høre på det. Jeg skal heller ikke være formand for en forening eller frivillig eller sådan noget. Jeg skal bare hygge mig og have god tid, og det passer mig rigtigt fint", siger hun.

Bliver hjemme

Rejsebranchen skal heller ikke regne med et kortvarigt opsving som følge af Birgit Pedersens otium.

"Jeg skal ikke ud at rejse og alt det pis. Jeg skal bruge tid på det, jeg selv vil – alle de ting, hvor man i mange år har sagt, at man ikke havde tid. I øvrigt er jeg bange for at flyve, og jeg vil helst bare være hjemme i mit hus og gøre lige hvad jeg vil. Men det kan da være, at det bliver en tur til København", siger Birgit Pedersen.

Birgit Pedersen vil nyde at have bedre tid, når hun forlader byrådet.