
Da man i 2014 lavede en plan, der skulle bevare Præstøs bykerne, gav man også muligheden for at en række husejere, teknisk set, kunne bygge mere. Det slår igennem nu, og betyder at en række Præstøborgere får fordoblet deres grundværdi og dermed deres ejendomsskat. For flere husejere stiger skatten cirka 1.000 kroner – om måneden.
–
Da jeg så de nye vurderinger, tænkte jeg: Hvad betyder det her, siger Linda Fischlein, der bor i et lille byhus på Adelgade 75 i Præstø.
Nu kan jeg så se, at det betyder, at jeg skal betale 1.000 kroner mere om måneden, tilføjer hun og viser til sin seneste ejendomsskatteregning, hvor vurderingen af hendes grund, pludselig er blevet dobbelt så stor som den var sidste år.
Det er dog ikke fordi boligmarkedet er eksploderet i den nordlige købstad, men fordi Vordingborg kommune efter et langt forløb fik vedtaget en ?bevarende lokalplan? for Præstø by i 2014.
Planen gav en række restriktioner, så man kunne bevarede den smukke bykerne og man fik lagt en masse gamle lokalplaner sammen til en. Den betød dog også at stort set alle ejendomme langs hovedstrøget, Adelgade, fik ændret deres bebyggelsesprocent, så en stor del af grundene må bebygges 90 procent. Tidligere måtte der ?kun? bebygges 50 procent på en stor del af grundene i området blandt andet i den del af Adelgade mellem Torvestræde og Jomfrustræde, der uforvarende blev en del af ?et bycenter?.
– Jeg kender godt lokalplanen, for jeg er med i bevaringsforeningen, men jeg kan ikke huske bebyggelsesprocenter, var noget der blev diskuteret, siger en anden beboer, Hans Thormod Nielsen i Adelgade 85. Hans hus er også blandt de ?ramte?, med en fordobling af grundværdien og dermed en fordobling af regningen til skattefar.
Min ejendom er nu lang mere værd end dem, der ligger ned mod havnen, siger han og tilføjer at den stigende pris kun betyder mere i skat ikke mere værdi for ejerne.
Tværtimod bliver bruttoomkostningerne for husene jo højere, så det bliver sværere at sælge, siger Jørgen Clemmensen, der sammen med Niels Pedersen repræsenterer 11 ramte andelsejere i Adelgade 74 og frem. Andelsboligforeninger betaler ikke ejendomsværdiskat men de betaler grundskyld altså skatten af grundværdien så her får hver andelshaver en regning på mindst 300 kroner ekstra per måned.
De fleste er pensionister. Det er ikke sådan at finde, når det kommer ud af det blå, fortæller de.
Flere af ejendommen i gaden blev i øvrigt ekstra svære at ændre på og gøre noget, da man i 2014 vedtog den bevarende lokalplan, som samtdig gav de større byggemuligheder, så teknisk set er byggeretten på 90 procent, for de fleste af de ramte Præstøborgere ikke tilstede. De kan ikke bare rive ned og bygge en masse lejligheder netop på grund af den plan der giver dem muligheden. Selv hvis de ville.
Den del af Adelgade, hvor vi bor, er boligområde. Det er ikke butikker. der er 38 boliger og tre butikker, på det stykke. Det giver ikke mening, at med den ændrede bebyggelsesprocent, siger Linda Fischlein.
Hun har hevet fat i sin naboer og håber at kunne diskutere sagen med nogle politikerne til Præstøs åbne dialogmøde på torsdag den 19. januar. Mødet her er i øvrigt åbent for alle, med interesse for Præstø, og finder sted i Multicenteret mellem 19 og 21.
Læs også artiklen "Kommunen ?undersøger sagen?.