Betjente tvunget til at bruge oceaner af tid i Lalandia

Foto: Kenn Thomsen, Nathalie Søndergaard
Betjentene er udsendt i syv dage ad gangen og arbejder dagligt i otte timer plus transporttiden til og fra kontrolposterne. Når de kommer hjem, afspadserer betjentene syv dage.
Betjentene er udsendt i syv dage ad gangen og arbejder dagligt i otte timer plus transporttiden til og fra kontrolposterne. Når de kommer hjem, afspadserer betjentene syv dage.

Udstationerede betjente ved de dansk-tyske grænseovergange tilbringer langt de fleste af døgnets 24 timer et helt andet sted end der, hvor de er sat til at arbejde, skriver BT.

I stedet for at udføre stikprøvekontrol læser udstationerede betjente bøger, ser fjernsyn eller sidder foran en computer, fortæller tillidsfolk til BT. Det er nemlig arbejdstidsregler, der står i vejen for, at betjente, der ønsker det, kan arbejde igennem, når de alligevel er væk fra familien.

Ønsker frivillighed i forhold til arbejdsdagen

Den ordning vækker kritik fra tillidsfolk fra Nordsjællands Politi, der mener, at de stive regler går ud over politiarbejdet i betjentenes hjemkredse.

– Jeg mener, at der skal være frivillighed i forhold til arbejdsdage på op til 12 timer, når man nu er kørt i bus til udkantsdanmark og skal bo der i syv dage. Men Rigspolitiet har oplyst til Politiforbundet, at det ikke er en mulighed, siger tillidsmand hos Nordsjællands Politi Tom Steffensen til BT.

Nordsjællands Politi og Københavns Vestegns Politi har, siden regeringen 4. januar indførte midlertidig grænsekontrol i form af stikprøver ved landets ydre grænser, sendt betjente til Lolland, hvor de har bistået Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi med at kontrollere personer, der ankommer med færgerne fra Puttgarden og Rostock.

Betjentene er udsendt i syv dage ad gangen og arbejder dagligt i otte timer plus transporttiden til og fra kontrolposterne. Når de kommer hjem, afspadserer betjentene syv dage. På Lolland er betjentene indkvarteret i hytter i badelandet Lalandia.

Peter Ekebjærg, politiinspektør i Rigspolitiet afviser, at det kan komme på tale, at udstationerede betjente kan arbejde i mere end otte timer om dagen, skriver BT