Bejlerne til borgmesterposten krydser klinger

KV21: Både nuværende borgmester, Karsten Längerich, og forhenværende, Jørgen Johansen, drømmer om borgmesterkæden og vil kvittere med bred konstituering.

Allerød: Den 16. november kan borgmester Karsten Längerich (V) se frem til at få borgernes dom efter fire år på posten. Peger de tommelfingeren opad og sikrer ham endnu en periode for bordenden, vil han forsøge at samle de store partier i en bred konstituering efter valget.

Lykkes det vil det være første gang i over 25 år i Allerød.

Karsten Längerich, borgmester i Allerød, Allerød Kommune, kommunalvalg, KV21. Allan Nørregaard

– De politiske forskelle er ikke så store i Allerød, og derfor er det mest naturligt med et bredt samarbejde hen over midten. Jeg forsøgte også for fire år siden, hvor jeg fik seks partier med. Men det lykkedes desværre ikke at få de Konservative med, siger Karsten Längerich, som samtidig udtrykker et ønske om, at det vil kunne lade sig gøre fremadrettet.

– Jeg ønsker, at Konservative bliver en fast del af det brede samarbejde i byrådet sammen med os andre. Jeg vil derfor også forsøge at få de Konservative med i den kommende konstituering. Jeg synes, at de har stået udenfor for mange vigtige aftaler. Det har ofte været mindre sager, der har været årsagen til, de har valgt at stå udenfor. Men jeg må da også se indad og acceptere, at jeg ikke har været dygtig nok til at få dem med i det brede samarbejde, siger han.

Foto: Allan Nørregaard Allan Nørregaard

Samarbejdet i denne byrådsperiode har bestået af partierne Venstre, Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre samt lokallisten Vores Allerød. Blovstrødlisten var med i samarbejdet i de første tre år, indtil listens eneste byrådsmedlem, Erling Petersen, meldte sig ind i Venstre. Partierne er både en del af konstitueringsaftalen samt de to seneste budgetforlig.

Den bedst egnede

Og Karsten Längerich mener selv, at det også efter valget bør være ham, der står i spidsen for et samarbejdende byråd.

– Selvom jeg normalt er ydmyg, så tør jeg godt sige, at jeg mener, jeg er den mest egnede. Allerød er en borgerlig kommune, og derfor skal vi også have en borgerlig borgmester. Jeg har allerede i fire år vist, at jeg kan skabe det brede og konstruktive samarbejde over midten. Vi har sat en ny retning for Allerød med fokus på at udvikle velfærden, en ny grøn retning og investering i bedre bygninger. Det er en retning, som jeg ønsker skal fortsætte efter valget, siger borgmesteren, som ikke mener, at et VK-samarbejde udenom det øvrige byråd vil være en god løsning.

– Vi får de bedste langsigtede løsninger for Allerød ved at have så bred opbakning som muligt. Derfor vil jeg skabe det brede samarbejde i Allerød Byråd, siger Karsten Längerich.

Vælgernes indflydelse

Men har er jo ikke alene om at bestemme, hvem der skal være borgmester fra den 1. januar 2021. Og hos de Konservative står forhenværende borgmester Jørgen Johansen klar til at sætte sig til rette på borgmesterkontoret, hvis det er den vej, vinden blæser.

– Når man skal vælge en borgmester i Allerød, skal man kunne tælle til 11. Da jeg selv blev borgmester i 2014 var det med 11 byrådsmedlemmer bag mig, hvilket var det smalleste flertal i Allerøds historie. I denne byrådsperiode valgte man en ny borgmester med 15 byrådsmedlemmer bag sig. Min ambition for samarbejdet og konstitueringen i den kommende byrådsperiode er større end de to foregående valg, siger Jørgen Johansen, der også forventer en borgerlig borgmester.

Foto: Allan Nørregaard d678ebae-c638-4a05-9766-4ef7ce11558c

Men han mener ikke, det er mejslet i sten, at han kommer til at hedde Karsten Längerich.

– Min erfaring er, at hvis man stiller op til et kommunalvalg, så vil man selvfølgelig gerne have borgmesterposten. Det vil jeg også gerne, men en borgmesterpost kræver en god opbakning fra vælgerne, for uden den kan man ikke samle det nødvendige flertal. I Allerød har vi historisk set et borgerligt flertal, og jeg forventer heller ikke andet ved det kommende kommunalvalg. Derfor skal vi også have en borgerlig borgmester, siger han.

Vil bakke op om V

Ligesom Karsten Längerich mener Jørgen Johansen, at det er ekstremt vigtigt at få et bredt samarbejde efter valget. Men hvem der skal stå i spidsen for det, må det altså være op til vælgerne at bestemme.

– Vi vil bakke op om en borgmester fra Venstre, hvis Venstre bliver belønnet af vælgerne for deres indsats de sidste fire år og går frem. Vi forventer dog også, at Venstre vil bakke op om en borgmester fra Konservative, hvis vi opnår fremgang – endda uden “borgmestereffekten”. Vi håber, at Venstre vil kvittere for dette, så vi kan få en ordentlig konstituering efter dette års kommunalvalg, siger Jørgen Johansen.