Bavarian aftaler levering af to millioner doser koppevaccine med EU

Sandsynligheden for, at abekopper spreder sig, er stadig høj. Derfor indgår EU og Bavarian ny stor aftale.

Som den eneste udbyder af en godkendt vaccine mod abekopper har Bavarian Nordic haft travlt i år. Det danske selskab har nu indgået aftale med EU om levering af op mod to millioner doser af vaccinen, som sælges under navnene Jynneos, Imvanex og Imvamune, i løbet af 2023 og 2024. (Arkivfoto).

Som den eneste udbyder af en godkendt vaccine mod abekopper har Bavarian Nordic haft travlt i år. Det danske selskab har nu indgået aftale med EU om levering af op mod to millioner doser af vaccinen, som sælges under navnene Jynneos, Imvanex og Imvamune, i løbet af 2023 og 2024. (Arkivfoto).

Det danske biotek-selskab Bavarian Nordic har indgået en rammeaftale med EU om at levere op mod to millioner doser koppevaccine i løbet af 2023 og 2024.

Det oplyser selskabet i en selskabsmeddelelse torsdag.

Aftalen er indgået med EU's Myndighed for Kriseberedskab og Kriseindsats på Sundhedsområdet (Hera).

Det er en fælles indkøbsaftale. Det betyder, at EU-medlemsstater og andre lande har mulighed for at købe Bavarians vaccine mod abekopper.

– Indtil videre har 14 af de berettigede lande bekræftet deres deltagelse i det fælles indkøb med en indikation på et foreløbigt behov for cirka 700.000 doser til levering i 2023 under rammekontrakten, lyder det.

Vaccinen, som i Europa markedsføres som Imvanex, er den eneste koppevaccine, der er godkendt til brug mod abekopper.

Det har øget efterspørgslen ganske betragteligt, i takt med at abekopper har spredt sig over det meste af verden.

Siden juni i år har Hera indkøbt over 330.000 doser af vaccinen. De er løbende blevet fordelt til EU's medlemslande.

– Sandsynligheden for, at abekopper spreder sig yderligere i udsatte befolkningsgrupper, er stadig høj.

– Den nye fælles indkøbsaftale vil sikre, at landene forbliver parate til at håndtere udbruddet fremadrettet, noterer Bavarian Nordic.

Abekopper er i familie med skoldkopper og smitter ved tæt fysisk kontakt med en smittet – for eksempel ved seksuel kontakt.

Smitten med abekopper steg i Europa i maj 2022. Sygdommen spredte sig hurtigt i Danmark i løbet af juli.

Alle kan blive smittet med abekopper, men i juli var der en stigning af tilfælde hos mænd, der har sex med mænd.

Siden er smitten dog bremset.

Der er siden 23. maj registreret i alt 191 tilfælde i Danmark, viser de seneste tal fra Statens Serum Institut (SSI). I begyndelsen af august var der 123 bekræftede tilfælde.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der på globalt plan indtil videre registreret 52 dødsfald og over 80.000 bekræftede smittetilfælde.

Bavarian Nordics administrerende direktør, Paul Chaplin, siger i meddelelsen fra selskabet, at man glæder sig over samarbejdet med EU.

– Mens flere og flere lande er begyndt at anerkende behovet for at opbygge et lager på længere sigt, er de fleste EU-lande fortsat afhængige af tilgængeligheden af vaccinen gennem Hera.

– Denne fælles indkøbsaftale vil bidrage til at styrke responsen på tværs af hele Europa, lyder det.

/ritzau/