Banker æder gevinst efter rentehop

Selv om Nationalbanken har hævet renten, kan bankkunderne ikke se de på deres lønkonto. Men lån bliver dyrere.

Banker landet over har konsekvent undladt at give deres kunder fordel af en stigende rente, skriver Politiken fredag.

Til gengæld har de systematisk hævet renten fuldt ud på kundernes lån – og dermed udnyttet rentestigningen til egen fordel og kundernes ulempe. Blandt dem er storbanker som Nordea og Jyske Bank.

Det viser en opgørelse, som analysefirmaet Mybanker har lavet for Politiken.

– Det her er renteændringer, som kort sagt ikke kommer kunderne til gode. Når renten på din lønkonto står stille eller ligefrem falder, og renten på dit lån stiger, betyder det, at banken tjener flere penge på dig.

– Det bliver dyrere for dig at være bankkunde, siger Elisabeth Arendt, partner i Mybanker, til Politiken.

Bankerne benytter dermed Nationalbankens rentestigning til at lade kunderne betale for finanskrisen, vurderer eksperter, som har set analysen.

Nationalbanken har denne gang hævet renten med 0,25 procentpoint, og for mange kunder vil det ikke få budgettet til at vælte, når banken tørrer denne stigning af på dem, skriver avisen,

Men rentestigningen forventes blot at være den første i en række af slagsen, og det vil hurtigt blive dyrt for kunderne, at bankerne fortsætter med at udnytte enhver stigning, advarer cheføkonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet til Politiken.

Det vil give større og større forskel på, hvad kunderne får i rente på deres opsparing, og hvad de skal betale i rente på deres lån – en såkaldt større rentemarginal, forklarer han:

– Hver gang vi får en rentestigning i den kommende tid, vil bankerne benytte sig af forvirringen til at forhøje rentemarginalen.

– Først når der kommer en længere periode uden renteændringer, vil rentemarginalen falde igen, men der kan gå et år, før det sker, siger Carsten Holdum.