Bankbestyrelser holder lønfest

I 2008 rasede finanskrisen, men det kunne ikke mærkes i bankernes bestyrelseslokaler, hvor bestyrelsesmedlemmerne fik klækkelige lønforhøjelser.

ARKIV--Bankbestyrelser holder lønfest, også i Amagerbanken.   (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2010)
ARKIV–Bankbestyrelser holder lønfest, også i Amagerbanken. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2010)

Det er langtfra kun de danske bankdirektører, der har oplevet voldsomme lønstigninger. Også bestyrelsesmedlemmerne i landets største børsnoterede banker har de senere år fået klækkelige lønforhøjelser for deres arbejde med at se den daglige ledelse over skuldrene og stille kritiske spørgsmål.

Beregninger, som Morgenavisen Jyllands-Posten har foretaget på baggrund af tilgængelige regnskaber fra en række af landets største banker, viser, at et bestyrelsesmedlem i en af landets førende børsnoterede banker siden jubelåret 2006 i snit har fået en lønstigning på 29 procent.

Alene fra 2008 til 2009, da krisen for alvor kradsede, har bestyrelsernes honorarer fået et betydeligt hop opad med 12 procent i snit.

Professor og bankekspert Finn Østrup fra CBS opfordrer de danske bankaktionærer til at kræve radikale ændringer i de kommende år:

– Efter min opfattelse er det helt forkert, at bankernes bestyrelser overhovedet har fået lønstigninger i den periode. Over en bred kam er det ikke gået godt for banksektoren herhjemme, for der har været store tab, der hænger sammen med dårlig ledelse, siger han til Jyllands-Posten.

Det er blandt andet Danske Bank, Sydbank, Jyske Bank og den kriseramte Amagerbanken, der har givet bestyrelserne betydelige lønstigninger gennem de seneste år.