Bagland modsiger politikere

Odsherred
Udsigten til et mindre byråd i Odsherred efter næste kommunalvalg har skabt røre i det politiske landskab. Byrådsmedlemmerne er for, men flere vælgerforeninger protesterer mod ideen.

Team

Partierne i Odsherred Byråd har ikke baglandet med sig, når de argumenterer for at gøre byrådet seks pladser mindre fra næste kommunalvalg.

Mens byrådsmedlemmer fra både Venstre, Socialdemokraterne, SF og De Konservative hælder til at slanke byrådet fra 25 til 19 medlemmer, så protesterer flere af deres vælgerforeninger nu. Både hos S og K er baglandet lodret uenige med politikerne.

– Det vil gå ud over demokratiet. Du vil ikke kunne have den samme lokale repræsentation, for Odsherred er en geografisk stor kommune. Der er altså langt fra Vallekilde-Hørve til Rørvig og fra Rørvig til Egebjerg og så videre. Du risikerer at køre nogen mennesker ned på det, siger Henrik Larsen, formand for De Konservative i Odsherred, som dermed direkte modsiger sit partis eneste byrådsmedlem, Henrik Jensen.

Debatten burde handle om kvalifikationer

Henrik Larsen mener, at debatten om fremtidens byråd burde handle om kvalifikationer og ikke bare om stolenumre.

– De er jo så populært at tale om, at vi skal spare. Men man skal altså være opmærksom på, at det, at man går ned fra 25 til 19 byrådsmedlemmer, betyder jo ikke nødvendigvis, at man får en bedre kvalitet i byrådet, siger Henrik Larsen.

Grethe Petterson er formand for Socialdemokraterne i Odsherred. Hun understreger, at bestyrelsen ikke har haft mulighed for at drøfte sagen, men siger:

– Personligt synes jeg ikke, at det er en god idé. Og det tror jeg, at bestyrelsen også vil sige. Jeg mener, at de politikere, vi har i dag, er spændt hårdt for, og jeg frygter, at det vil gå ud over demokratiet, hvis de skal have mere at lave, siger Grethe Petterson.

Hos DF er der dog enighed mellem formand og lokalpolitiker. Det skyldes nok mest, at det er Steen Egede der sidder på begge poster.

– Hvis jeg ser på det rent egoistisk, vil det nok være til fordel for Dansk Folkeparti, hvis der bliver færre byrådsmedlemmer. Men jeg synes, det er et demokratisk problem, hvis der opstår en spærregrænse på fem procent. Derfor stemmer vi imod et forslag om færre byrådsmedlemmer, siger Steen Egede Jensen, der også er partiets gruppeformand i byrådet. Han peger i stedet på, at der kunne spares nogle penge ved at sammenlægge nogle udvalg.

Næstformanden i Ventres lokalgruppe Nord, Jeppe E. Hansen, støtter tanken om færre byrådspolitikere.

– Jeg mener ikke, at det har været nødvendigt med så mange folkevalgte. Det vil være glimrende, hvis antallet bliver reduceret. Enhederne er blevet så store, at det i forvejen er svært at følge med i det hele, siger Jeppe E. Hansen.

Samme holdning har formanden for Venstres lokalgruppe Syd, Jens Rubæk, der også er næstformand for Venstre i Odsherred. Han pointerer, at kommunen er tæt på at blive erklæret bankerot og derfor har brug for at finde nogle besparelser.

– Det er lettere at motivere medarbejderne, når der skal findes besparelser, hvis politikerne selv går foran, vurderer Jens Rubæk.

Det lykkedes ikke fredag at få en kommentar fra vælgerforeningernes formænd i SF og Radikale.

red.ods@nordvest.dk