Avis: Danske Banks hvidvaskningsproblemer spreder sig

Ifølge Berlingske er det ikke kun Danske Banks estiske afdeling, der er rodet ind i hvidvaskning af penge.

Danske Bank med Thomas Borgen i spidsen står over for en ny hvidsvaskningsskandale i Baltikum. Det skriver Berlingske.
Danske Bank med Thomas Borgen i spidsen står over for en ny hvidsvaskningsskandale i Baltikum. Det skriver Berlingske.

Berlingske har tidligere afdækket, hvordan Danske Bank via sin filial i Estland har været rodet ind i hvidvaskning af penge og kriminelle handlinger.

Nu skriver avisen, at filialen i Litauen også har gennemført suspekte transaktioner.

Avisen har dokumentation for, at skattelyselskabet Yellowstone var kunde i Danske Bank i Litauen og flere gange har ført tocifrede millionbeløb i kroner gennem banken.

– Omfanget af hvidvask i Danske Bank ser ud til at have været endnu større og mere systematisk, end vi hidtil har troet.

– Man spørger sig selv, hvor langt ud det her breder sig, siger ekspert i hvidvasklovgivning Jakob Dedenroth Bernhoft til Berlingske.

Danske Bank blev ifølge Berlingske opmærksom på problemerne i 2014. Men har indtil nu kun talt om sin estiske filial, når det kom til hvidvask. Banken har decideret kaldt problemet "isoleret" til Estland.

– Det er nyt for mig, at den litauiske del af banken er involveret i mistænkelige transaktioner.

– Det har Danske Bank ikke oplyst før, og det gør mig utryg. Man kan have sine tvivl om, hvorvidt de har taget hånd om problemet, når der kommer sådan nogle nye oplysninger frem, siger medlem af EU-Parlamentet Jeppe Kofod (S).

Danske Bank fortæller til Berlingske, at man overvejer at udvide den store interne undersøgelse, man har startet af forholdene.

– Antihvidvask-arbejdet er komplekst og omfattende, og historisk har vi ikke været dygtige nok på dette område alle steder.

– Der har givet været steder, hvor vi kunne forbedre vores procedurer på andre markeder også, skriver Anders Meinert Jørgensen, chef for Group Compliance i Danske Bank, til Berlingske.

Gennem 2017 har Berlingske afdækket, hvordan Danske Bank via sin estiske filial har ladet milliarder af kroner løbe ind i EU fra mistænkelige kilder.

Blandt andet er syv milliarder kroner fra Moldova, der menes at komme fra kriminelle russere, røget i skattely via Danske Bank.

Regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret 18 milliarder kroner – brugt til blandt andet at smøre europæiske politikere – gennem banken.

Det er blevet hjulpet på vej af ansatte i den estiske filial ifølge Danske Banks egen revisionsundersøgelse.