Arla overlever Kina-eventyr

Mælkeskandalen i Kina nærmede sig Muhammed-krisens højder. Men forbrugertilliden til mælk er efter et år på vej tilbage på milliardmarkedet.

Arla Foods er ovenpå igen efter mælkeskandalen i Kina for et år siden. Et lille minus i regnskabet i år ventes at blive til et plus i 2010.

Men den kinesiske mælkeskandale var ellers tæt på at måle sig med Muhammed-krisen i Mellemøsten.

På onsdag for et år siden blev verden rystet, da det kom frem, at der bevidst og i et forsøg på at få bedre priser, var tilsat det ulovlige plaststof melamin i mælken til Kinas milliardbefolkning. Mindst 6 børn døde og 93.000 spædbørn blev syge, og det store mejeriselskab Sanlu blev udpeget som hovedskyldig i skandalen. Selskabet er nu gået konkurs.

Det hele skete i de dage, hvor Arla – uden at kunne forestille sig problemerne – skulle åbne sin supermoderne mælkepulverfabrik i Hohhot i Indre Mongoliet i samarbejde med et stort kinesisk mejeri, Mengnui.

Ikke blot Arla, men en hel mælkeindustri i det store land stod over for en katastrofe.

– Men det er heldigvis gået bedre, end vi frygtede i de særdeles hektiske dage, siger koncerndirektør Jais Valeur fra Arla til Ritzau.

Han forventer – med Arla-optik – et lille millionminus i Kina i år, men et plus næste år. I Kina omsætter det kinesisk-danske selskab i dag for 450 millioner kroner årligt, og Kina er i dag det største mælkepulvermarked for Arla. Dog har det været nødvendigt ekstraordinært at tilføre 70 millioner kroner i ny kapital til selskabet.

Den planlagte spektakulære åbning af den nye joint venture-fabrik i september 2008 blev aldrig til noget. Festlighederne blev aflyst.