Ansatte arbejder i farlige kemikaliedampe

Medarbejderne i produktionen på Dancop har i flere måneder arbejdet i et rum med meget farlige kemikaliedampe uden forsvarlig udsugning. I næsten fem år har produktionslederen arbejdet med den samme farlige primer uden at vide, det var farligt.

Af Thomas Jensen <newline/>Foto: Finn Jørgensen

ARBEJDSMILJØ Dancop International i Slangerup, der fremstiller spejle til industrien, har i næsten fem år brugt en primer af silicone i deres produktion af spejle. Først i forbindelse med oprettelsen af en sikkerhedsgruppe for otte måneder fik medarbejderne at vide primeren var temmelig sundhedskadelig. Produktionslederen, Brian Becker, har sandsynligvis fået nedsat lungefunktion af arbejdet og sikkerhedsrepræsentanten har en gang stoppet arbejdet med primeren i produktionshallen efter den 23. april, hvor der blandt andet arbejder en højgravid polsk kvinde. Direktør for Dancop International, Kirsten Grynnerup, benægter, at der bliver arbejdet med det farlige stof i produktionen. Ifølge to sygemeldte medarbejdere, Klaus Pedersen og sikkerhedsrepræsentant Stiig Baun, er det Kirsten Grynnerups søn, udviklingsdirektør Peter Grynnerup, der siden 26. april har arbejdet med den farlige silicone-primer. "Jeg opdagede først, at det var en meget farlig primer, da vores sikkerhedsgruppe blev oprettet for otte månedre siden. Databladene med informationerne om produktet var altid fjernet i æskerne. I to et halvt år har produktionlederen været syg med vejrtrækningsproblemer, men trods sygdom har han arbejdet indtil nu. Det var ham, som arbejdede med det, indtil Arbejdstilsynet kom på besøg den 23. april," fortæller Stiig Baun, sikkerhedsrepræsentant i Dancop International. Den 23. april var Arbejdstilsynet forbi virksomheden i Slangerup for at undersøge arbejdsmiljøforholdene. "Der blev lavet en aftale med Arbejdstilsynet om, at den farlige primer ikke måtte benyttes i arbejdstiden. Men jeg har oplevet næsten på daglig basis, at Peter Grynnerup har brugt den farlige primer i produktionen, som er et stort åbent rum. Tre-fire meter fra hvor han arbejder, står der en polsk medarbejder, der er højgravid i sjette måned," fortæller Stiig Baun.

Faglig sekretær i Dansk Metal, der står for Brian Beckers sag, er godt og grundigt vred over Dancop Internationals fremgangsmåde. "Firmaet har et ansvar for sine medarbejdere om at oplyse om de stoffer, de arbejder med, og er der tale om farlige stoffer, hvilke forholdsregler, der skal træffes. Vi har meldt firmaet til Arbejdstilsynet. Jeg er rystet over, at man arbejder med de stoffer uden nødvendig beskyttelse, efter hvad der er sket med Brian Becker. Og det endda i nærheden af en højgravid. Det er spruppelløst," fortæller Gorm Christiansen, faglig sekretær i Dansk Metal. Der har været masser af tid til at gøre noget ved arbejdsmiljøet i flere år ifølge den faglige sekretær. "Der er altid en stående invitation til at benytte Bedrifts Sundheds Tjenesten, men det er klart det koster penge. Den primer, som bliver brugt i Dancop, bliver også brugt til karosserier på værksteder, og her har man en form for 'kæmpe emhætte' til at suge de giftige dampe ud fra lokalet," forklarer Gorm Christiansen, der i disse dage afventer dommen fra Arbejdsskadestyrelsen. Det fremgår af en speciallæge-rapport fra Arbejdsmedicinsk Klinik i Hillerød, at der er en sammenhæng mellem de symptomer Brian Becker har og den farlige primer, han har beyttet i næsten fem år. Får Brian Becker medhold fra Arbejdsskadestyrelsen, kan han se frem til en erstatning, men Dansk Metal overvejer at føre sagen videre ved retten for brud på arbejdsmiljøloven.

Direktør for Dancop International Kirsten Grynnerup kan fortælle, at der er en ny primer på vej om otte uger. Hun tilbageviser anklagerne mod firmaet. "Vi fik en godkendt smiley af Arbejdstilsynet, da de var forbi. Og den farlige primer bliver ikke brugt i produktionshallen, det sker uden for arbejdstid og ude i det fri. Alle medarbejdere er blevet orienteret om det. Der må stikke noget andet bag fra de omtalte medarbejdere, som i øvrigt er sygemeldte fra Dancop International," fortæller Kirsten Grynnerup. "I vores ende af produktionen er der ikke udsugning. Her arbejder med fortynder-, acetone- og protyldampe. Jeg forstår ikke, hvordan arbejdstilsynet kunne godkende det. Og jeg har gentagne gange konstateret, at der er blevet arbejdet med den farlige primer i løbet af arbejdstiden i det samme rum alle medarbejderne står,"fortæller Klaus Pedersen. Der er nu kun polakker tilbage i produktionen hos Dancop International.