Anklager: Kuk i sejlplan sendte last af kokain til Fredericia

310 kilo kokain skulle have været snuppet i belgisk havneby, men røg ifølge anklager til Danmark ved en fejl.

Syv mænd er tiltalt ved Retten i Kolding for at have forsøgt at komme i besiddelse af 310 kilo kokain, som befandt sig i en container, der ankom til havnen i Fredericia sidste sommer.
Syv mænd er tiltalt ved Retten i Kolding for at have forsøgt at komme i besiddelse af 310 kilo kokain, som befandt sig i en container, der ankom til havnen i Fredericia sidste sommer.

Det var afvigelser i sejlplanen, der var årsag til, at danmarkshistoriens største ladning kokain sidste sommer landede hos en virksomhed i Esbjerg.

Det forklarer anklager Lars Petersen, der mandag er nået til sin procedure i den opsigtsvækkende sag ved Retten i Kolding.

Syv mænd fra Holland og Belgien er tiltalt for forsøg på at få fingre i 310 kilo kokain til en værdi af 800-900 millioner kroner.

Men kokainen skulle efter anklagerens opfattelse aldrig have været til Danmark.

De 12 grønne lærredstasker med kokain skulle i stedet have været opsnappet i Antwerpen.

Den belgiske havneby var nemlig første stop for skibet "MSR Mira", og den rustrøde container skulle efter planen have befundet sig en uge i Antwerpen, før den skulle skibes videre til Fredericia.

Det ville ifølge anklageren have givet de tiltalte tid til at sikre sig kokainen. Men sådan gik det ikke.

Containeren med kokainlasten blev på dagen for ankomsten til Antwerpen lastet over på skibet "MSC Iris", som sejlede den til havnen i Fredericia.

Fire hollandske mænd begav sig herefter – ifølge anklagerens forklaring – til Danmark for at søge at lokalisere containeren og snuppe lærredstaskerne med kokainen.

De indlogerede sig på Hotel Svanen i Billund, og her forsøgte de med opslag på en computer i hotellets lobby at lokalisere containeren via et track and trace-system.

Her kunne de se, at containeren befandt sig på havneområdet i Fredericia. Selv om de tog til Fredericia for at forsøge at spore containeren, lykkedes det dem ikke.

Derfor blev der ifølge anklageren tilkaldt forstærkning i form af tre belgiske mænd, der ankom den efterfølgende nat.

De syv mænd indlogerede sig på Hotel Postgården i Fredericia.

Men trods rekognoscering i bil og til fods omkring havneområdet i Fredericia lykkedes det ikke mændene at finde den pågældende container.

Og efter to døgns søgning forlod de Danmark med uforrettet sag. Dagen efter dukkede containeren op hos Esbjerg-firmaet.

– Om der har været for megen trafik på havnen, om de ikke har kunnet finde containeren, eller den stod på en måde, så de ikke kunne få stoffet ud, det ved vi ikke.

– Men formålet med turen til Danmark har ene og alene været at lokalisere kokainen og få den med hjem til Belgien og Holland, siger Lars Petersen.

De tiltalte har ikke ønsket at udtale sig i retten om sagen. De nægter sig alle skyldige.

Der ventes dom i sagen 22. december.