Ambassadør: Gryende græsk fremmedhad

Overfald på indvandrere er isoleret tilfælde, men grækerne reagerer så småt på indvandring, siger ambassadør.

"Ud med udlændingene" og "Grækenland for grækere" var blandt slagordene, da flere hundrede demonstranter tirsdag aften gik på gaden i et område af Athen, hvor der bor mange indvandrere.

Blandt demonstranterne var også flere medlemmer af højrefløjsgrupper, der angreb indvandrere på gaden og raserede mindst én indvandrerejet butik, skriver nyhedsbureauet AFP.

– Den lille voldsbølge, vi var vidner til i aftes, må ses som en isoleret hændelse, siger den danske ambassadør i Grækenland, Tom Nørring.

Men ambassadøren knytter alligevel en forbindelse mellem urolighederne og det økonomiske pres, mange grækere føler, at de lever under.

– Vi har set en stigende tendens til reaktion mod de mange udlændinge, der strømmer ind i landet i øjeblikket, siger ambassadøren.

Grækenland er blevet hovedmodtager af illegale indvandrere til Schengen-området, og gennem de seneste to år er der kommet mellem 125.000 og 130.000 illegale indvandrere til landet.

Det er omkring 90 procent af samtlige de illegale indvandrere, der kommer ind i Schengen-området, siger Tom Nørring.

– Det skaber en ny situation med så mange indvandrere, der kommer ind i landet på så kort tid, på et tidspunkt hvor Grækenland ikke nødvendigvis har de ressourcer, der skal til, siger han.

Det har på det seneste ført til enkelte demonstrationer vendt mod de problemer, de illegale indvandrere skaber. Og en gryende fremmedfjendsk indstilling over de seneste to år, siger Tom Nørring.

– Men kun gryende, det er ikke sådan at det står i fuldt flor, understreger han.

Opbakningen til grupper på den yderste højrefløj er ligeledes vokset i de seneste måneder, skriver nyhedsbureauet AP.

Blandt andet blev lederen af den yderliggående gruppe Chrysi Avgi i november valgt ind i byrådet i Athen.