Alle ikke-nødvendige rejser til Jorden frarådes

Af Eddi Meier, dr. scient.

pensioneret hjerne- og lægemiddelforsker

Bringebakken 88

Jonstrup, Værløse

Hvis vi havde boet på Månen, ville Udenrigsministeriets Borgerservice have frarådet alle ikke-nødvendige rejser til planeten Jorden. Det skyldes, at den globale smitteincidens (ugentlige glidende gennemsnit) er over 30 Covid-19-smittede per 100.000 indbyggere (figur 1a), hvilket den har været siden sidste uge.

Covid-19 surfer derudaf på anden bølge og har i nogle lande som f.eks. USA (figur 1a), Storbritannien (figur 1a), Schweiz, Frankrig og Spanien nærmest form af en tsunami med voldsomme stigninger i smittetallene og Covid-19 døde som f.eks. i Storbritannien (figur 1b). I Danmark har incidensen også ligget langt over de 30 i flere uger, selvom udviklingen ikke er så voldsom som i de førnævnte lande (figur 1a), men der er ikke udsigt til, at det kommer under 30 foreløbigt.

Ser man på incidensen i Sverige, er den nu også oppe på samme niveau som i Danmark. Så skrønen om, at Sverige valgte den rigtige vej med bare at lade Covid-19-smitten florere og derfor nu har færre smittede på grund af flokimmunitet end i Danmark, holder ikke. Det har bare kostet over 10 gange så mange svenskere som danskere livet. Faktisk har der været flere døde per million indbyggere i Sverige end i USA helt frem til midt i juli (figur 1b), uden at den svenske statsminister, Stefan Löfven, er blevet betegnet som gal ligesom Trump.

Mange flere dødsfald

Den svenske tilgang har ikke forhindret et drastisk fald på 8,3 procent i det svenske bruttonationalprodukt, som var større end det danske på 7,4 procent i andet kvartal 2020. Så det eneste Sverige har fået ud af at følge anbefalingerne fra deres sundhedsstyrelse om bare at lade stå til i håb om flokimmunitet, er voldsomt mange flere Covid-19-dødsfald.

Vi ville have haft den samme situation i Danmark, hvis ikke Mette Frederiksen havde valgt at lytte mere til sin egen sunde fornuft end Søren Brostrøms våde drømme om flokimmunitet og fik lukket Danmark ned i tide, så vi undgik italienske tilstande.

Tyskland har hidtil klaret sig godt, men her er Covid-19-incidensen nu også oppe over 30 i den sidste uges tid. Så Tyskland bliver et af de næste lande, som kommer på Udenrigsministeriets liste over lande, hvor alle ikke-nødvendige rejser frarådes.

Vi går en mørk tid i møde, ikke alene fordi dagene bliver kortere, men også fordi Covid-19 er ved at komme ud af kontrol både globalt og nationalt.