Den internationalt anerkendte kunstnergruppe Tura Ya Moya står bag en stor lys- og lydinstallation i Albertslund, og 10. klasses elever skal bidrage.
Eva og Nicklas arbejder koncentreret med at klippe lyd sammen på computeren.
»Vi har været rundt på skolen og har fået elever og ansatte til at sige »lysår« på forskellige sprog. Vi har allerede optagelser af »lysår« på ti sprog. Og så har vi også optaget andre lyde, fx af regnvejr,« forklarer de to elever, der går i 10. klasse afdelingen på Albertslund Ungecenter.
Eva og Nicklas er blandt de 10. klasse elever, der skal bidrage til den professionelle lys- og lydinstallation, der bliver et af højdepunkterne under Vestegnens Kulturuge.
48 timers kultur
Albertslunds bidrag til kulturugen i år bliver en intens 48-timers kulturevent fra 11. til 13. september – med fuld tryk på musik, kunst, teater, film, litteratur og meget mere. Der er noget for store og små og alle midt imellem. Alt foregår på og omkring Albertslund Kulturtorv ved Rådhussøen, Forbrændingen og Opstandelseskirken. Her sætter klubberne, biblioteket, kunstnere og børnejazzklubben tryk på aktiviteterne i dagtimerne mens poesi, jazz, disco, lyskunst, rap og electronika fylder aften- og nattetimerne.
Det absolutte højdepunkt er lys- og lydinstallationen »Lysår«, der er skabt af den professionelle kunstgruppe Tura Ya Moya, der har base i både Berlin og København, og er internationalt anerkendt for sine stedspecifikke projekter – hvad enten det er i et byrum eller i den grønlandske natur. Med mediekunstneren Karen Thastum i spidsen har Tura Ya Moya i Albertslund skabt en lys- og lydinstallation specielt til Musikteatrets scenetårn og Rådhussøen, som projekteres i aften- og nattetimerne. »Lysår« henviser til det begribelige og det ubegribelige; det nære og det fjerne, det kendte og det ukendte.
»Det bliver godt«
»Lysår« skabes og udføres af de professionelle kunstnere i Tura Ya Moya, men elever fra Albertslund Ungecenters 10. klasse-afdeling bliver en del af projektet. De unge skal skabe lys- og lydbilleder om at være ung på Vestegnen, og til at hjælpe sig har de blandt andre Karen Thastum fra kunstnergruppen Tura Ya Moya. Dette samspil er blevet til ved hjælp af huskunstner-ordningen i Statens Kunstfond.
Og så er vi tilbage hos Eva og Nicklas, der arbejder med at skabe lyd til de unges bidrag. Andre grupper af elever arbejder med billeder, der skal projekteres, nogle sørger for at dokumentere hele forløbet, og andre har kastet sig over markedsføringen.
»Der er en god stemning, og jeg har en god fornemmelse af, at det bliver godt,« siger kunstneren Karen Thastum.
Hun tilføjer, at der er rigtig meget kreativt potentiale hos de unge, og at hun selv bliver inspireret af at arbejde sammen med de unge.
Der bliver flittigt tegnet, fotograferet og skabt lydbilleder – som senere skal indgår i den store installation. Den kan opleves i Albertslund fredag 11. september fra kl. 21-02, sammen med Albertslund Bigband, og lørdag 12. september fra mørkets frembrud og til kl. 02.00, hvor der er livemusik med Udo Erdenreich fra Berlin.
Selve åbningen af »Lysår« finder sted lørdag 12. september fra kl. 21-21.30, hvor der også er musik og andre aktiviteter.
Højt fagligt niveau
»Det er et fantastisk tilbud vi har fået gennem huskunstner-ordningen, at vores elever kan være med i dette forløb, hvor de får mulighed for at samarbejde med professionelle kunstnere. For rigtig mange af de unge er kunst og kultur et ukendt område, og her oplever de faglighed på højt niveau,« siger Majbritt Bjørn Svensson, der er leder af 10. klasse afdelingen på Albertslund Ungecenter.
»De unge får mulighed for at arbejde med noget, hvor der ikke er nogen facitliste, og vi kan frigøre andre ressourcer hos de unge, end vi er vant til at se,« tilføjer Majbritt Bjørn Svensson.
»De unge oplever faglighed på en anden måde. I et forløb, som giver mening, som sætter spor – og som når ud til andre.«