Kunst kan være fyldt med dilemmaer – ikke mindst i en tid med stor opmærksomhed på køn, race og andre vigtige aspekter af menneskelivet.
Det mærker også chef på Det Kongelige Teater Kasper Holten, som da teatret sidste år valgte at aflyse "Othello" – en balletopsætning af den verdensberømte koreograf John Neumeier.
De unge dansere nægtede at opføre balletten, fordi de anså en afrikansk dans i forestillingen som racistisk.
Den Kongelige Ballet gav efter, og i et brev til John Neumeier forklarede Kasper Holten blandt andet beslutningen med, at Danmarks "fortid som slaverhandlernation her og nu er ophedet".
Det satte gang i debatten, særligt da flere balletkyndige gjorde opmærksom på, at netop Neumeiers opsætning af "Othello" er antiracistisk.
Kasper Holten, der fylder 50 år 29. marts, har en lang historie på teatret på Kongens Nytorv.
Først som operachef og instruktør fra 2000 til 2011, hvor han i 2006 skabte den første forestilling til Operaens nye lokaler på Holmen. Det var Richard Wagners "Nibelungens ring", som blev en stor succes.
Også i udlandet har publikum haft glæde af talentet. Flere end 75 operaer, skuespil og musicals har Kasper Holten stået bag i så forskellige lande som USA, Rusland, Israel, Kina og Japan.
I 2011 forlod han København for at blive operachef i en af verdens største operahuse Royal Opera House, Covent Garden-operaen i London.
Da kontrakten udløb i 2016, blev han tilbudt en ny femårig, men meddelte bestyrelsen, at han kun ville blive syv måneder mere. Når den planlagte opsætning af Richard Wagners "Mestersangerne i Nürnberg" var gennemført, ville han tilbage til Danmark.
Ikke på grund af den til tider hårde kritik, hans opsætninger havde mødt hos de engelske teaterkritikere, men fordi den ældste af hans to døtre skulle begynde i skole.
Det skulle være i det danske skolesystem, var han og børnenes mor, koreografen Signe Fabricius, enige om.
Hjemme blev Kasper Holten i første omgang freelanceinstruktør, blandt andet til succesmusicalen "The Book of Mormon" på Det Ny Teater.
Kort efter kaldte Det Kongelige Teater med et tilbud om at blive ansvarlig for nationalscenens økonomi og overordnede strategi.
Dermed var Kasper Holten tilbage til der, hvor det hele begyndte. Som niårig overværede han på Det Kongelige Teater "Carmen" med sine forældre.
Han blev så bevæget af operaen, at han konstant plagede om et genbesøg.
– Til sidst gad de ikke tage med hver gang. I stedet satte de mig ofte af foran Det Kongelige Teater og hentede mig efter forestillingerne igen, fra jeg var 12 år, har han fortalt til Kristeligt Dagblad.
Kasper Holten, der er søn af tidligere nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen og cand.polit. Henning Holten, var allerede som ung nyhedsstof.
Det skyldtes, at han fik hele tolv 13-taller til sin studentereksamen, og da studieværten på TV 2-nyhederne dengang spurgte ham, hvad han havde tænkt sig at bruge det høje gennemsnit til, lød svaret:
– Jeg har en drøm om engang at blive instruktør, fordi teater er min store lidenskab.
Og sådan blev det. Allerede som 20-årig instruerede han sin første opera.
/ritzau/