Afghansk storbank i korruptionskrise

Afghanistans største private bank, Kabulbank, fryser værdier, der tilhører tidligere ledelse og storaktionærer. Pengeinstituttet har store likviditetsproblemer.

Afghanistan har frosset værdier, der tilhører en række store aktionærer og lånere, i landets største private bank, Kabulbank. Det sker efter, at pengeinstituttets to ledende chefer er blevet tvunget til at træde tilbage.

Den afghanske centralbank beordrede mandag den tidligere bestyrelsesformand Sher Khan Farnood og tidligere topchef Khalilullah Fruzis aktiver i Kabulbank fastfrosset sammen med værdier, der tilhører storaktionærer og lånere.

Mange af Kabulbanks kunder har i den seneste uge hævet deres penge i frygt for, at banken går konkurs.

Selskabets direktion er desuden blevet beskyldt for korruption og dårlig ledelse. Farnood skulle angiveligt have købt luksusvillaer i Dubai for over 160 millioner dollar.

Kabulbank ledes i øjeblikket af Masood Ghazi, der er tidligere embedsmand i den afghanske nationalbank. Det er del af en oprydningsmanøvre.

Banken kom i alvorlige likviditetsproblemer efter et formodet underskud på 300 millioner dollar, et tal som blev rapporteret af avisen Washington Post.