Aarhus-biskop stolt over ny opgave som præst i kongehuset

Biskop Henrik Wigh-Poulsen, der skal være ny præst i kongehuset, kender dronningen fra talrige besøg i Aarhus.

Biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen er udnævnt til kongelig konfessionarius, oplyser hoffet.

Han afløser forhenværende biskop over Københavns Stift Erik Norman Svendsen, der har varetaget hvervet i ti år.

– Jeg er da både beæret og stolt over at være blevet bedt om at være præst for kongehuset, siger Henrik Wigh-Poulsen til Ritzau.

Konfessionarius betyder skriftefader på latin, men bruges især om kongehusets præst. Den kongelige konfessionarius er også dronningens personlige sjælesørger.

Erik Norman Svendsen har i sin tid som konfessionarius viet såvel kronprinsparret som prins Joachim og prinsesse Marie. Han har også konfirmeret prins Joachims sønner Nikolai og Felix.

– Jeg skal være præst for kongehuset med alt, hvad det indebærer af for eksempel gudstjenester, samtaler, sjælesorg, undervisning og konfirmation, siger Henrik Wigh-Poulsen.

Den 58-årige biskop, der tog over som Aarhus-biskop efter Kjeld Holm i 2015, skal virke som kongelig konfessionarius fra 1. april 2018.

Det kommer dog ikke til at betyde, at man vil se mindre til ham som biskop i Aarhus.

– Det tror jeg ikke. Det kan godt være, at der i perioder vil blive lagt beslag på mig, men i det daglige vil det ikke være noget, der påvirker mit arbejde som biskop, siger Henrik Wigh-Poulsen.

Han kender dronningen fra majestætens talrige besøg i Aarhus.

– Dronningen kommer meget i Aarhus Domkirke ved højtiderne, og i den sammenhæng har jeg talt med hende.

– Som biskop er man også til stede, når kongeskibet anløber forskellige havnebyer i stiftet. Så i den sammenhæng har jeg også hilst på hende, siger han.

Henrik Wigh-Poulsen er nu gået i gang med at læse op på kongefamilien, så han kan forberede sig på den nye opgave:

– Da jeg begyndte mit første embede som præst i to landsogne ved Kolding, brugte jeg meget tid på at sætte mig ind i, hvad det var for mennesker og hvilke traditioner, der var.

– Det er fuldstændig det samme her. Der er ovenikøbet nogle førsteklasses biografier, som er lige til at gå til.

– Der er en lang tradition at sætte sig ind i. Men jeg har altid været historisk interesseret, så det er ikke noget problem, siger Henrik Wigh-Poulsen.