90 år med Roskilde Museum fejres med åbent hus

Roskilde Museum fejrer 90 års fødselsdag lørdag den 9. november og lukker dørene op klokken 11-17 med gratis adgang.

Dagen bliver fejret som kun en rigtig fødselsdag kan – med taler, fællessang, kage og aktiviteter for alle.

Samtidig har interesserede mulighed for at komme tæt på de historier, som fylder museets udstillinger, når medarbejderne står klar til at fortælle om spændende, og måske ukendte, sider af historierne og er klar til nysgerrige spørgsmål og en god snak.

Allerede fra kl. 11 kan du man gå på skattejagt i udstillingerne, udfordre venner og familie i quiz og leg, eller prøve at vinde et årskort i Instagram-konkurrencen (#ROMU90).

Om eftermiddagen fortsætter fødselsdagsaktiviteterne på hele museet med forskellige oplæg, hvor man hører sjove og interessante historier om forskellige genstande.

F.eks. at der var spanske soldater i Roskilde under Napoleonskrigene? Eller at museet har en Jomfru Maria-figur med en hemmelighed?

Hør om dette og meget mere, når ROMU åbner dørene på Roskilde Museum d. 9. november.

Startet som forening

Roskilde Museum blev stiftet i 1929 af Roskilde Museumsforening og var gennem mange år et forholdsvis beskedent bymuseum i Skt Olsgade.

Men med Frank Birkebæk som en mangeårig energisk og visionær chef – samt ikke mindst en aldrig svigtende opbakning fra borgmestre og byråd i Roskilde – begyndt det efterhånden at gå stærkt.

Nu er det under navnet ROMU blevet en hel koncern, der omfatter en række udstillinger og seværdigheder i hele tre kommuner: Roskilde, Lejre og Frederikssund.

Udover det store hovedmuseum i det gamle sukkerhus i Skt. Ols Stræde og hele gården over til Munkebo er der f.eks.:

Rockmuseet på Musicon, Lützhøffts Købmandsgård og Håndværkermuseet i Ringstedgade, Lejre Museum i den gamle kongsgård i Gl. Lejre og Tadre Mølle.

Siden åbningen har tusindvis af engagerede personer, medarbejdere såvel som gæster, været gennem museets døre og bidraget til at museet nu er et af landets store regionale museer.