75 år med et hjerte for Søværnet

Marineforeningen Hørsholm fylder lørdag 75 år

 Marineforeningens formand Palle Pedersen kan lørdag fejre foreningens 75 års jubilæum. Foto: Fred Jacobsen
Marineforeningens formand Palle Pedersen kan lørdag fejre foreningens 75 års jubilæum. Foto: Fred Jacobsen

Den 28. august 1943 tog viceadmiral A.H. Vedel i samråd med daværende forsvarsminister Søren Brorsen en historisk beslutning: Den danske flåde skulle sænkes, så den ikke faldt i hænderne på den tyske besættelsesmagt.

Da den tyske besættelsesmagt i forbindelse med ophør af samarbejdspolitikken ved fire-tiden om morgen 29. august rykkede ind på Holmen, blev der givet ordre til at sænke 32 skibe. Et bevogtningsfartøj, ni minestrygere og ni kuttere nåede i sikkerhed i neutralt svensk farvand.

Godt en måned forinden, den 7. juli 1943, blev Marineforeningen i Hørsholm stiftet, som derfor på lørdag kan fejre sit 75 års jubilæum. Dagen bliver om eftermiddagen fejret i foreningens hus på Sdr. Jagtvej med en reception for de 110 medlemmer og inviterede gæster.

Marineforeningen Hørsholm er én ud af 76 tilsvarende foreninger i landet – og på landsplan kan marineforeningerne samle ca. 9.500 medlemmer.

"Formålet med foreningen er at samle personer, der er tilknyttet eller har haft en tilknytning til Søværnet – eller har interesse for det," fortæller formand Palle Pedersen.

Egentlig var det planen, at sejlkutteren Thyra, som Marineforeningen Hørsholm har adopteret sammen med Svanen, skulle lægge til i Rungsted Havn i forbindelse med jubilæet. Men det besøg er udsat, fordi kutterne er på værft og først kan komme til Rungsted 8. september.

"Så vil vi fejre jubilæet med mere offentlighed," lover Palle Pedersen.

Foreningen har siden 1984 boet på Sdr. Jagtvej, hvor de inden for en endnu ikke fastsat tidshorisont skal flytte fra, fordi det lejede hus er på listen over de kommunale ejendomme, der skal sælges i forbindelse med strategiern 'Velfærd frem for mursten'.