70 år: Peter Plant

Foto: Rikke Grøn Larsson
Ophavsret beskyttet billede, Personale foto fra AU
Ophavsret beskyttet billede, Personale foto fra AU Foto/Medie afdelingen Moesgård Moesgaard Allé 20 8270 Højbjerg DK

Fredag 20. juli fylder Peter Plant, Røjlegården ved Torup, 70 år.

Peter Plant er en iværksætter med fokus på både det lokale og det internationale. I den lokale sammenhæng er han en kulturel og politisk igangsætter: Torup Bogby, Torup Marked, lokalrådet Torup Ting og Spisekammer Halsnæs er nogle af hans lokale initiativer i og omkring Torup.

Sammen med sin hustru og lokale kræfter har han restaureret Dyssekilde Station i Torup til at være et lokalt samlingspunkt, som huser marked, bogby, et kreativt kontorfællesskab og en spiselig have.

I disse år er han dybt engageret i at udvikle den ny, bæredygtige bydel Hvideland i Torup. Og som formand for EUs udkantsfond LAG Halsnæs-Gribskov er han meget aktiv i landdistrikternes udvikling – både lokalt og på landsplan.

Hans internationale engagement har bragt ham mange opgaver i forbindelse med europæiske udviklingsprojekter, medlemskab af ekspertgrupper og regeringskommissioner – og foredrag verden over indenfor sit fagområde: uddannelses- og erhvervsvejledning.

Peter er uddannet lærer, cand.pæd. og PhD. Hans danske og internationale karriere omfatter: lærer, skolevejleder, ungdomsvejleder, erhvervsvejleder, fagforeningsformand, redaktør, forfatter, debattør, vice-president i den internationale vejlederforening, konsulent for EU Kommissionen. Efter årtiers ansættelse ved Aarhus Universitet er han nu professor i Karriereveiledning ved University of South-East Norway.

Peter har fået flere hæderspriser: Årets Vejleder i Danmark, Livsvarigt Hædersmedlem af Sveriges Vejlederforening – og Frederiksfant, Halsnæs. Og så skriver han lejlighedssange, som kommenterer livet i Torup og omegn.

Sammen med sin hustru driver han et økologisk landbrug på Røjlegården, Torup, hvor 70-års dagen også fejres med reception på dagen.