50 ballademagere sat i værtshus-karantæne

Frederikssund Politi bruger muligheden for at udelukke voldsomme personer fra hele grupper af udskænkningsteder

Foto: Kaj Elgaard

RO "Du har forbud mod at vise dig på alle værtshusene i denne gade."

Den besked kan gæsterne i nattelivet i Frederikssund få stukket ud, hvis de ikke kan finde ud af at opføre sig ordentligt. De har dermed fået et forbud mod at vise sig på alle værtshuse i området. Og ikke bare der, hvor de har lavet balladen.

Efter møder med restauratørerne har politiet fundet ud af, at karantæner er et middel til at få ro i resaturationslivet, og betjentene på gaden bruger redskabet forholdsvis flittigt.

"Vi har givet omkring 50 forbud i hele politikredsen siden nytår," fortæller kriminalinspektør og fungerende chef for ordenspolitiet i Frederikssund, Mogens Sørensen.

"Selv om der var nogle urolige episoder i både Stenløse og Frederikssund for et par måneder siden, vil jeg betegne tiltaget med forbud som en succes. Jeg synes, at vi har ret godt styr på værtshusene, og samarbejdet med restauratørerne fungerer fint," siger Mogens Sørensen.

"Vi har mulighed for at forbyde en person adgang til alle værtshuse i et sammenhængende område – f.eks. Havnegade i Frederikssund. Men vi kan ikke med det samme forbud forbyde personen at komme på et værtshus på f.eks. Roskildevej," forklarer Mogens Sørensen.

Betjentene udsteder et forbud på stedet, men efterfølgende bliver sagen taget op af enten vagthavende på stationen eller af politiets sekretariat, så man er sikker på, at sagen er juridisk holdbar.

Frederikssund Politi har forhørt sig både i andre politikredse og hos justitsministeriet, inden karantæneordningen blev sat i gang, netop for at sikre sig, at metoden også kan holde i retten.

Hvis man som værtshusgæst overtræder loven i forhold som vold, narko eller våbenloven kan man være ret sikker på, at politiet vil reagere med et forbud mod at vise sig på værtshuset igen lige med det samme. Er der tale om en overtrædelse af værtshusloven – f.eks. noget værtshus-uorden, hvor der bliver kylet lidt rundt med møbler eller lignende, er det ikke sikkert, at der i første omgang falder en karantæne. Til gengæld kan den urolige gæst være ret sikker på at det sker, hvis der er tale om en gentagelse.

Tidligere på året var modellen med karantæner også på tale til det københavnske natteliv. Her var problemet, at politifolkene på gaden ikke kunne se, hvem der havde karantæne. Derfor var det på tale, at alle i nattelivet skulle udstyres med legitimationskort. De problemer har man ikke i Frederikssund.

"Her kender betjentene de pågældende i nattelivet, så vi har ikke problemer i den retning," siger politimester Finn Borch Andersen, Frederikssund.