344 blev tirsdag testet positive i private lyntest

Tirsdag blev der fundet 344 positive svar i 19.768 private lyntest. Det giver en positivprocent på 1,74.

344 blev tirsdag testet positive i private lyntest
Tirsdag blev 344 personer testet positive hos de private udbydere, som staten samarbejder med. (Arkivfoto)
Tirsdag blev 344 personer testet positive hos de private udbydere, som staten samarbejder med. (Arkivfoto)

Der blev tirsdag foretaget 19.768 lyntest, hvoraf 344 viste sig at være positive.

Det viser tal fra de private udbydere Falck, SOS International, Copenhagen Medical og Carelink, der udfører lyntest på statens regning.

Andelen af positive svar i forhold til antallet af test giver en positivprocent på 1,74.

Positivprocenten er den laveste siden 31. december, hvor der til gengæld blev testet mere end dobbelt så mange som tirsdag.

Generelt er der i det nye år blevet foretaget en del færre lyntest end før nytår. Det kan have haft en indvirkning på antallet af positive test, der ikke har været over 500 siden 30. december.

Eksempelvis var der i perioden op til jul syv dage med omkring 1000 positive tilfælde om dagen. I samme periode blev der dog også testet markant flere.

Der er kapacitet til 100.000 lyntest om dagen hos de fire private udbydere.

Dermed var det kun omkring en femtedel af kapaciteten, som blev udnyttet tirsdag.

Lyntest er ikke lige så pålidelige til at påvise, om man er smittet med coronavirus, som de pcr-test, der bliver brugt i det offentlige.

Mellem jul og nytår kørte Statens Serum Institut (SSI) et forsøg, hvor man ville undersøge pålideligheden af lyntest. Resultaterne er endnu ikke offentliggjort.

I december offentliggjorde SSI en gennemgang af syv studier fra udlandet, der har undersøgt pålideligheden af testene.

De regnes for meget pålidelige i de tilfælde, hvor der faktisk bliver konstateret smitte. Usikkerheden gælder de tilfælde, hvor testen giver et negativt svar.

Her var træfsikkerheden i lyntest fra firmaet Abbott – som Falck og SOS International bruger – mellem 55 procent og 85,5 procent.

Det vil sige, at i nogle tilfælde – i de pågældende studier – er op mod 45 procent testet negative med en lyntest, selv om de rent faktisk var smittet.

Forskellen hænger i høj grad sammen med, om det er personer med eller uden symptomer, der er testet. For pcr-test er træfsikkerheden til sammenligning 98-99 procent.

I Danmark fraråder Sundhedsstyrelsen lyntest til personer med symptomer og nære kontakter til smittede.

Styrelsen ser lyntest som et redskab til at screene udvalgte grupper for coronavirus – for eksempel unge mellem 15-25 år.