26-årig mistænkt attentatmand er anholdt i Tyrkiet

Den mand, der nu er anholdt for drabsforsøget på Lars Hedegaard, har været i politiets søgelys siden august.

Foto: Claus Bech

Den mistænkte attentatmand i sagen om drabsforsøget sidste år på islamkritikeren Lars Hedegaard er blevet anholdt i Tyrkiet.

Der er tale om en 26-årig mand af "mellemøstlig oprindelse" og dansk statsborger, oplyser drabschef Jens Møller, Københavns Politi, søndag på et pressemøde. Manden er kendt af politiet i forvejen, men "ikke for noget særligt".

Mandens motiv til angrebet på Lars Hedegaard, der fandt sted den 5. februar sidste år, er endnu ukendt.

Lars Hedegaard blev opsøgt i sit hjem på Frederiksberg af et falsk postbud, der affyrede en pistol mod ham. Hedegaard slap uskadt, og gerningsmanden forsvandt som dug for solen.

Den mistænkte har været i politiets søgelys siden august sidste år, og den 7. november udstedte en dansk dommer en fængslingskendelse på ham. Siden da har han været internationalt efterlyst.

– Han blev anholdt i Tyrkiet fredag, og nu er vi i dialog med de tyrkiske myndigheder om at få ham udleveret, siger Jens Møller.

Manden rejste ud af Danmark allerede på den dag, da drabsforsøget fandt sted. Han har siden opholdt sig i Tyrkiet og i Syrien.

Fredag blev han anholdt i nærheden af Istanbul i Tyrkiet. Han er blevet afhørt ved en tyrkisk ret og fængslet.

Ved anholdelsen havde han et falsk pas på sig og han skal nu endeligt identificeres.

Gennembruddet i sagen kommer efter næsten 15 måneders efterforskning. De seneste måneders efterforskning er foregået i hemmelighed.

– Vi føler os sikre på, at vi har en velbegrundet mistanke, siger politiinspektør Jørgen Skov, der er leder af Københavns Politis efterforskningsenhed.

Politiet kan ikke sige noget om, hvor lang tid det vil tage at få den mistænkte udleveret fra Tyrkiet. Men det ventes at ske "i nærmeste fremtid".

– Nu skal de tyrkiske myndigheder tage stilling til vores udleveringsbegæring, og vi skulle gerne ned og have ham afhørt, siger Jørgen Skov.

Fredag foretog politiet ransagninger hos i alt 11 personer med relationer til den anholdte. Der er tale om ni steder i Københavnsområdet og to steder i udlandet.

Alle 11 er desuden blevet afhørt af politiet. Det er sket for at sikre beviser og forklaringer, men ingen af disse personer er mistænkt i sagen. Politiet mener, at drabsforsøget er gennemført af én person, understreger politiet.