214 skolebørn i Frederikssund Kommune vender julen på hovedet

214 elever i Frederikssund Kommune er i december med i Omvendt Julekalender, der handler om at give i stedet for at få

Det er bare lidt sjovere at stå op om morgenen i december for børn og barnlige sjæle. Papirkalenderne skal åbnes. Og chokoladekalenderen. Og pakkekalenderen.

For mange børn handler julen nok mest om, hvad der venter i pakkekalenderen, hvad man ønsker sig mest til jul, og hvad man mon får af sin nisseven i skolen. Men i denne december måned lader 214 skolebørn i Frederikssund Kommune gaveræset være og bliver mindet om, at julen ikke kun handler om at få, men også om at give.

Omvendt Julekalender er SOS Børnebyernes julekalender til skolebørn, hvor medvirkende elever sammen med deres lærer hver skoledag åbner en videolåge og ser en film med børn, der bor i et fattigt land. I Frederikssund Kommune er der blandt andet elever fra Fjordlandsskolen, der vender julen på hovedet. I år bliver over 50.000 skoleelever landet over klogere på, hvordan børn i blandt andet. Colombia, Vietnam og på Balkan lever – mange af dem under vilkår, der ligger milevidt fra de danske børns hverdag.

"De danske skolebørn har virkelig taget kalenderen til sig. Sidste år var 35.000 med, men i år er der godt 16.000 flere elever, der er med i Omvendt Julekalender. Børn har generelt en veludviklet retfærdighedssans, og vi bliver hvert år rørt af deres store indlevelse i kalenderen," siger Mads Klæstrup Kristensen, direktør i SOS Børnebyerne.

En del af konceptet for Omvendt Julekalender er, at de danske skoleelever har mulighed for at hjælpe børn som dem, de har set i julekalenderen, hvilket en del klasser landet over gør. Eleverne hjælper forældre, bedsteforældre eller naboen, for eksempel ved at tømme opvaskemaskinen, ordne vasketøj eller giver en hånd med andre huslige pligter. For hjælpen tjener eleverne et lille beløb, som de donerer til klassens fælles indsamling.

Nogle elever arrangerer desuden julemarkeder eller kagesalg, så der kan indsamles en lille mønt til klassens indsamling. Pengene går igen i år til at hjælpe børn verden over med at komme i skole, så de kan lære at læse og regne og få en masse skolekammerater. I 2016 samlede de danske skolebørn 175.000 kroner ind til skolelegater for børn i Tanzania.

Det er femte år i træk, at SOS Børnebyerne laver Omvendt Julekalender, og interessen for den velgørende julekalender er vokset år for år.