150 millioner skal sikre danske kyster mod ekstremt vejr

Ti projekter får økonomisk støtte til at sikre strande og kyster mod voldsomt vejr og oversvømmelser.

Hyllingeriis i nærheden af Frederikssund har flere gange været ramt af oversvømmelser, som her på billedet fra 2013. Frederikssund Kommune er blevet tildelt 2,1 millioner kroner til at sikre kysten i området ud af en samlet pulje på 150 millioner kroner. (Arkivfoto).

Hyllingeriis i nærheden af Frederikssund har flere gange været ramt af oversvømmelser, som her på billedet fra 2013. Frederikssund Kommune er blevet tildelt 2,1 millioner kroner til at sikre kysten i området ud af en samlet pulje på 150 millioner kroner. (Arkivfoto).

Danmarks kyster er udsatte, når ekstremt vejr rammer. Derfor har Folketinget de seneste år hævet de beløb, der bliver sat af til netop kystbeskyttelse.

150 millioner kroner fra sidste års pulje bliver i år fordelt på ti projekter på tværs af Danmark, meddeler Miljøministeriet tirsdag.

– Klimaforandringerne og stigende havvandstand betyder, at der kommer et større pres på vores kyster i fremtiden, siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse.

– Man skal kunne sove trygt om natten, selv om man bor i et udsat område, og vejrudsigten viser, at der er en storm på vej.

– Derfor skal vi beskytte os bedre mod oversvømmelser og ekstremt vejr, så vores kyster også er robuste i fremtiden, siger han.

Projektet "Nordkystens Fremtid" i Nordsjælland modtager 26,2 millioner kroner.

Projektet, som er et samarbejde mellem kommunerne Halsnæs, Gribskov og Helsingør, har til formål at beskytte blandt andet ejendomme, strande, kritisk infrastruktur og kulturværdier mod at blive beskadiget af havets indtrængen og erosion, altså nedslidning af jordoverfladen.

Projektet skal klimasikre Nordkysten ved at fodre omkring 35 kilometer af kystlinjen med sand og ral, som er sten, der ligger i strandkanten.

"Nordkystens Fremtid" har tidligere modtaget penge fra puljen til kystbeskyttelse. Det skete også sidste år, hvor projektet fik 21,4 millioner kroner af de 90 millioner kroner, som dengang blev uddelt.

Dragør Kommune er topscorer med 37,4 millioner kroner i støtte i år. Støtten skal gå til at sikre kommunens kystlinje på 13 kilometer. Dragør har historisk været plaget af adskillige oversvømmelser.

Projektet med at sikre Darum-Tjæreborg-diget i Vadehavet er nummer to på listen i år med 29,1 millioner kroner i støtte.

I alt ti projekter får støtte blandt 17 ansøgninger, som tilsammen havde søgt om støtte for 857 millioner kroner.

I finansloven for 2021 aftalte den daværende S-regering sammen med De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet at sætte 350 millioner kroner af til at øge og forlænge den statslige pulje til kystsikringsprojekter.

Der blev afsat 50 millioner kroner i 2021, hvilket sammenholdt med tidligere afsatte midler bragte puljen det år op på 90 millioner kroner.

Derudover blev der afsat 150 millioner kroner i både 2022 og i år.

Tirsdagens udmøntning af puljen handler om pengene, der er søgt i puljen for 2022.

/ritzau/