150 firmaer i stor sag om ulovligt arbejde

Politiet mistænker 150 virksomheder i Storkøbenhavn for at have beskæftiget især kinesiske studerende ulovligt.

Et stort antal studerende fra især Kina har arbejdet ulovligt med rengøring, i hoteller og på restauranter. Omkring 150 arbejdsgivere i Storkøbenhavn er mistænkt i sagen og risikerer bøder, som samlet kan løbe op i mere end fire millioner kroner, oplyser Københavns Vestegns Politi.

Reglerne i udlændingeloven siger, at udenlandske studerende højst må arbejde 15 timer om ugen, men 214 studerende har arbejdet for meget, lyder det fra politiet.

De første af de unge har allerede betalt bøder på mellem 1.000 og 5.000 kroner.

– Vores indtryk er, at de fleste vil betale uden at kny. De vil gerne have sagerne ud af verden, siger fungerende vicepolitikommissær Kenneth Damkjer fra udlændingeafdelingen hos vestegnens politi.

Endnu er virksomhederne ikke blevet sigtet, men ulovlighederne kan koste dyrt. At have én ansat i en måned i for mange timer kan udløse en bøde på 10.000 kroner.

Den enorme sag begyndte, da politiet og Skat i januar ransagede et rengøringsfirma i Herlev. Der var mistanke om skattesvig og sort arbejde. Undervejs dukkede dokumenterne, der pegede på de 214, op.

– Op mod 95 procent af dem er kinesere, enkelte er fra andre asiatiske lande eller fra Afrika, siger Kenneth Damkjer.

De unge, der er mellem 20 og 25 år, studerer på forskellige videregående uddannelser. En enkelt har knoklet helt op til 240 timer på en måned, og nogle har haft så travlt med at skrabe penge sammen, at de har taget job i flere forskellige virksomheder.

– Virksomhederne burde være mere opmærksomme og for eksempel undersøge de udenlandske studerendes pas for at se, hvor længe de må arbejde. Reglerne om de 15 timer findes også på hjemmesiden Ny i Danmark, siger Kenneth Damkjer.

Undersøgelserne fortsætter i samarbejde med Skat, Udlændingeservice og Københavns Politi. Og samtidig forsøger efterforskerne også at afklare, om rengøringsfirmaet i Herlev har tilbageholdt A-skat og arbejdsmarkedsbidrag.