Foto: ALLAN NORREGAARD
Foto: Allan Nørregaard
Foto: Allan Nørregaard

Høst: Det er ikke en mejetærsker for tøsedrenge, der æder vinterbyggen på markerne ved Lystrupgård i disse dage. Modellen New Holland kan betegnes som en af Danmarks største med et sejlskærebord på 40 fod eller 12,2 meter.

Det er Thomas Clausen fra Storkedal i Lynge, der sidder i førerhuset. Han forpagter jorden ved Lystrupgård af Jens Chr. Nielsen, der i sin tid som aktiv landmand gennem 35-40 også har høstet med datidens største maskiner. Dengang for 35 år siden havde en stor mejetærsker et sejlskærebord på 16 fod, men den teknologiske udvikling, som høstmaskinerne har gennemgået i årenes løb, kan ikke kun ses på størrelsen af skærebordet. Den splinternye høstende »hollænder«, der spiste sin allerførste portion byg i onsdags, styrer efter gps, den er selvkørende og justerer også automastisk hastigheden i forhold til terrænet og afgrøden, så de 40 hektar vinterbyg, der blev høstet ved Byvej i Uvelse i går fredag var hurtigt klaret.

Når vinterbyggen er klaret, så venter rugen og havren om en 8-10 dage, så derfor håber landmændene, at de tørre og varme sommerdage fortsætter mange dage endnu.