Familiehemmelighed: – Det var noget, som havde stor betydning for min fars liv, og som måske kunne have betydet, at jeg havde forstået ham bedre. Det havde jeg haft glæde af at vide.
Mads Faber Henriksen, der til daglig er Leder af Kultur- og Frivilligcenter Energicenter Voldparken, tog i 2017 på roadtrip i USA med sin datter. En tur, der udviklede sig på mange forskellige og overraskende måder, for den 50-årige dansker, som efterfølgende har udgivet sine oplevelser og nye viden i en bog med navnet “Besat af fortiden”.
På turen stødte han blandt andet på 200 gamle breve, som hans familie i Danmark havde sendt til farens kusine, der tilbage i 1916 var rejst til USA. I brevene stod der ting om familien og ikke mindst Mads Faber Henriksens egen far, der i dag er død, som han aldrig havde vidst.
Oprindeligt havde han planlagt at dykke lidt ned i sin families historie på turen, for en del af den har altid ligget i hans baghoved, men det endte et noget større sted.
– Min fars kusine tog til USA, og hun var altid omgærdet af hemmeligheder, mystik og lidt farverige historier, og når man spurgte ind til det, fik man aldrig noget svar, fortæller Mads Faber Henriksen om farens kusine, der altså rejste til USA i under første verdenskrig.
Derfor var tanken med turen til USA med datteren også at grave lidt i familiens historie og finde ud af, hvad der skete med farens kusine.
– Vi ville gerne opleve lidt ud over det sædvanlige, og det skal jeg love for også skete, siger Mads Faber Henriksen.
Det var “mindblowing”. Det var ting om min far, som jeg ikke var klar over. Han døde for ti år siden, så det var ting, han aldrig havde fortalt.
Mads Faber Henriksen, forfatter
En del af historien
I USA kunne han via en adresse og farens kusines navn søge sig frem til, hvor hun var begravet. Herfra var tanken at køre derud, lægge en blomst på graven, “og så var det det”, forklarer Mads Faber Henriksen.
– Men det udviklede sig hurtigt, fortæller han.
Han havde inden turen fundet frem til en gammel avisforside på den regionale avis St. Louis Post-Dispatch i Missouri, som farens kusine prydede. Artiklen i avisen fortalte hendes livshistorie, og undervejs fandt Mads Faber Henriksen ud af, hvor meget hun havde engageret sig i og betydet for lokalsamfundet, og hvor berømt hun var i området, hun boede i.
– Efter vi fandt graven, fandt vi ud af, at hun havde efterladt sig en kæmpe arv og en masse mennesker, som selv 30 år efter hendes død stadig betød meget for dem, fortæller Mads Faber Henriksen og fortsætter:
– Historien i min familie havde altid været, at hun ikke udlevede den amerikanske drøm, og at hun ikke blev rig, levede fattigt og ikke fik børn. En lidt trist skæbne. Men det var slet ikke tilfældet, fandt vi ud af. Hun var ikke rig, men hun levede et liv med meget frihed og realiserede nogle af sine drømme, og det var overraskende for mig.

Undervejs på turen til USA besøgte Mads Faber Henriksen og datteren flere af de mennesker, som farens kusine havde kendt, og det stod klart, at en stor del af hans farmors familie var udvandret til USA i samme periode, ligesom mange andre danskere gjorde.
– Det var en del af familien, som man mistede kontakten til, og der blev ikke talt om dem, så det var spændende at grave ned i og finde ud af, hvad der blev af dem, siger Mads Faber Henriksen.
Grænseoverskridende læsning
En af de største oplevelser på turen til USA var de skriftlige dokumenter, som farens kusine efterlod sig. Blandt andet hendes memoirer og livshistorie, bøger som aldrig var blevet udgivet og ikke mindst de godt 200 breve, som var sendt til hende fra familien i Danmark.
Brevene satte Mads Faber Henriksen sig til at læse på turen rundt i USA. Han sad i et såkaldt “shotgun shack”, et lille, snævert hus bygget af træbrædder, ved en bomuldsmark, og mens sveden løb ned ad panden på ham i Mississippis varme, læste Mads Faber Henriksen ting, som han aldrig havde vidst om sin egen familie.
– Det var “mindblowing”. Det var ting om min far, som jeg ikke var klar over. Han døde for ti år siden, så det var ting, han aldrig havde fortalt. Jeg sad og læste om noget, jeg ikke vidste, og som kunne have ændret mit liv, fortæller Mads Faber Henriksen.
Hvordan var det?
– Det kom til at berøre mig selv, for det stillede nogle spørgsmål om, hvem jeg er, og hvem jeg kunne have været, hvis min far havde truffet nogle andre valg. Det var mærkeligt at sidde i USA og lære noget om min far, som han selv kunne have fortalt mig, men som han valgte ikke at fortælle. Det var grænseoverskridende, erkender Mads Faber Henriksen.
Historien fortæller noget om, hvor fascinerende det kan være at rejse ud efter sin drøm, og hvordan det påvirker en familie, når nogen udvandrer.
Mads Faber Henriksen, forfatter
Terapi for familien
Da han kom hjem til Danmark, havde han en stor lyst til at dele historien og alt den nye viden, han havde fået. Det gjorde han blandt andet til flere ældre søskende, som ligeledes var meget overraskede, men de begyndte også selv at fortælle historier, de havde gået og gemt på.
– På den måde udviklede det sig til en familiefortælling, hvor jeg brød isen med noget, og så dukkede der en masse nye ting op. Det endte nærmest som en slags familieterapi, fortæller Mads Faber Henriksen.
Efterfølgende undersøgte han sin families historie endnu dybere, og fandt 14 slægtningen i USA og Danmark, som han opsøgte og talte med. Det blev til i alt tre rejser til USA og utallige ture inden for Danmarks grænser.
Udover over historien om sin egen familie og slægt, handler bogen også om et splittet USA efter Trumps første år som præsident, ligesom den danske historie om de mange mennesker, der udvandrede tilbage i samme periode som farens kusine, hvoraf omkring 30.000 kom fra Lolland – ligesom Mads Faber Henriksens familie.
– Jeg oplevede, at det blev en del af en større historie om udvandring, så for mig er det også et stykke Danmarkshistorie på det tidspunkt, forklarer han og fortsætter:
– Derudover synes jeg, at historien fortæller noget om, hvor fascinerende det kan være at rejse ud efter sin drøm, og hvordan det påvirker en familie, når nogen udvandrer.

Oplevelserne og indblikket i sin egen familie har betydet, at Mads Faber Henriksen også lært noget, som han kan tage med videre til sin egne børn.
– Jeg har oplevet, at jeg måske ikke kender min far så godt, som jeg troede, og det har betydet, at jeg gerne vil have, at mine børn kender mig godt. Det er vigtigt, at man som familie fortælle sin historie, fastslår Mads Faber Henriksen.
Der er bogreception på “Besat af fortiden” for alle interesserede den 10. februar klokken 15-17.30 i Energicenter Voldparken, Kobbelvænget 65, 2700 Brønshøj. Det er også muligt at købe bogen via Wadskjær Forlags hjemmeside.