Madfestival: Uden mad og drikke, duer helten ikke

En kommunal madfestival for alle byens borgere blev skudt i gang mandag aften. På Tingbjerg Skole laver et team i køkkenet hver dag mad sammen med elever. To tredjedele af skolens elever spiser med. Det giver brændstof til kroppen, samt fællesskab og dannelse

Kommunal madfestival åbnede på Tingbjerg Skole

Det er stadig muligt at deltage i den kommunale madfestival på andre lokationer i byen. Foto: Kaj Bonne

Mad: Til hverdag er de mere end 1000 offentlige køkkener i Københavns Kommune lukket for offentligheden. Men i anledning af madfestivalen ’Spis med i vores køkkener’ slår otte institutioner dørene op for en enkelt aften, så københavnerne kan smage de måltider, som børn, ældre, skoleelever, socialt udsatte og medarbejdere i beskæftigelsestilbud hver dag nyder i skolen, på plejecenteret, i dagtilbud og i daginstitutionen.

På Madskolen på Tingbjerg Skole, hvor elever i 4, 5. eller 6. klasse hver dag er med til at lave mad, skal 52 gæster mandag aften spise med.

I køkkenet er Henrik Nielsen kok og laver dagligt sammen med sine kolleger mad til op mod 450 voksne og børn.

Ved aftenenens åbne Madskole bliver der serveret aubergineruller med gedeost og muhammara, shakshuka serveret med bulgur og pak choi vendt i zhoug, en grøn chilipesto, og til dessert ymerfromage. Tidligere på dagen er der også blevet spist shakshuka serveret med brød og æg til.

– Når der er brød til, er der altid noget som de kan lide. Der plejer ikke at være appetizer eller dessert, men der kan godt være retter som består af flere elementer, fortæller Henrik Nielsen om det daglige arbejde.

Pak Choi med zhoug, som er en grn koriander-sauce. Her anretter kok Henrik Nielsen inden elever henter maden for at servere den ved bordende, hvor de sultne gæster venter. Foto: Kaj Bonne

Nye retter skal introduceres langsomt fortæller kokken, og som følge af Københavns Kommunes politik er der skåret ned på mængden af kød. Maden har i de sidste 18 år været med fokus på økologi og bæredygtighed.

– Jeg kan også mærke, at vi i de sidste fem år har skåret meget ned på kødet. Vi har stadig en kødsauce, men der er kødmængden reduceret med måske 70 procent. Så længe vi siger at der er kød, er børnene trygge ved det og vil gerne smage, oplever han.

Lækker mad

To af dem som har købt billet til madfestivalen og skal spise på Tingbjerg Skole, er Trine Døssing og Charlotte Køster.

– Jeg spiste med på et bosted på Nørrebro sidste år. Det er en hyggelig oplevelse at komme rundt og se stederne. Så det har jeg besluttet er en tradition, fortæller Trine Døssing imens elever fra skolen viser vej til Madskolen.

De to spisende gæster har ikke været på Tingbjerg Skole før men har hørt om den og nævner, at “den vidst klarer sig ret godt”.

Trine Døssing og Charlotte Køster skal her smage aubergineruller med gedeost og muhammara, som er en mellemøstlig peberfrugt-dip. Foto: Kaj Bonne

Så hvad forventer i?

– God mad!, udbryder Charlotte Køster, som er kommet til bydelen fra Greve.

52 billetter er solgt til aftenens startskud på madfestivalen som findes på forskellige kommunale institutioner som daginstitutioner, plejecentre og andre dagtilbud til byens mange forskellige borgere. Madfestivalen løber frem til den 28. april og billetter købes på madbillet.dk

Sund kost og dannelse

Som spisende gæst hos kommunen, spiser man efter den kommunale måltidsstrategi. Den fokuserer på bæredygtighed og sund, grøn mad men også madglæde, -dannelse og fællesskabet omkring måltidet.

– Madskolen gør en kæmpe forskel og giver børnene bedre deltagelsesmuligheder, for det er jo som man siger: uden mad og drikke duer helten ikke. Det er vigtigt at hvis man skal lære, skal tanken være fyldt godt, siger skoleleder på Tingbjerg Skole, Marco Damgaard.

Shakshuka serveret med bulgur og pak choi vendt i zhoug. Foto: kaj Bonne

Udover det sunde måltid, er der også dannelse, fællesskab og ansvar med i pakken på Madskolen. Elever fra 4., 5., og 6. klasse er med i køkkenet hverdag og laver mad, retter an og rydder op. Hver klasse sidder sammen og næsten alle spiser det samme. Enkelte har madpakker med og disse spises også ved bordene i kantinen.

Marco Damgaard er skoleleder på Tingbjerg Skole og fortalte om skolens Madskole samt hvilken forskel en gør for skolen og eleverne. Foto: Kaj Bonne

Lærerne spiser også med og har fokus på hvordan man er sammen og viser respekt og ansvar for hinanden. Hvordan man hygger sig sammen om et måltid.

– Måltidet er med til at samle og fremme madglæde og madmod. Eleverne kommer til at smage på nogle ting, som de ikke umiddelbart ville smage på og så oplever de at det smagte meget godt. Der er tendens til at der ikke bliver lavet lige så meget mad i hjemmene længere, så hvis vi kan plante et frø til at de får mere madglæde ind i deres liv, er vi nået langt, siger skolelederen.