Vindfølsom: KAB, der administrerer Bellahøjhusene, burde have varslet alle beboerne i områdets seks vindfølsomme højhuse, da det meste af landet forrige weekend blev ramt kraftigt blæsevejr.
Det erkender Finn Larsen, der er områdechef i KAB.
– Jeg vil på vegne af SAB (Samvirkende Boligselskaber, red.) beklage, at der er beboere, som har følt sig utrygge op til og under blæsevejret den 15. januar 2023. Vi aktiverede vores interne beredskab omkring SAB-Bellahøj, og de erfaringer, situationen gav os, vil blive omsat til forbedringer af beredskabsplanen, udtaler han i et skriftligt svar.
Blæsevejret forrige weekend resulterede blandt andet i, at Storebæltsbroen måtte lukke for vindfølsomme køretøjer i en periode, og for beboerne i seks bygninger i Bellahøjhusene har den kraftige vind også konsekvenser. Højhusene er nemlig vurderet til at være i fare for at styrte sammen, hvis det blæser for meget.
Derfor er der etableret en evakueringsplan for området, ligesom beboerne i flere berørte højhuse skal genhuses tidligere end planlagt som følge af et kommunalt påbud.
Kort om sagen
Tidligere forundersøgelser i forbindelse med en planlagt og gennemgribende renovering af Bellahøjhusene har konstateret, at flere af husene kan være i fare for ikke at kunne modstå presset ved kraftigt blæsevejr eller orkan.
Derfor blev der dengang opsat sensorer på husene, ligesom der blev udarbejdet en beredskabsplan, i tilfælde af at man skulle evakuere beboerne samt nærliggende daginstitution og KKFO.
Ifølge de seneste beregninger er de mest udsatte bygninger vindstabile ved hastigheder på op til 13 m/s. Ved kraftigere vinde vil der være risiko for, at bygninger styrter sammen, lyder vurderingen.
Bag undersøgelser og beregninger står de rådgivende ingeniørvirksomheder Rambøll, Niras og Svend Ole Hansen Aps, ligesom forvaltningen hos Københavns Kommune også har kigget nærmere på undersøgelserne.
For de tre mest udsatte huse i SAB II er gennemsnits-evakueringsvinden sat til cirka 13 m/s middelvind, hvilket svarer til stormende kuling.
Om fredagen den 13. januar forudsagde DMI ifølge KAB en middelvind søndag eftermiddagen på cirka 12 m/s, og selvom det altså var under evakueringsgrænsen på de 13 m/s, var det forkert, at man ikke varslede alle beboerne i de seks vindfølsomme højhuse, erkender KAB.
– Vi skulle selvfølgelig have sendt en trygheds-sms til beboerne i de tre mest udsatte huse, ligesom vi burde have informeret de øvrige beboere. Det gør vi fremover, understreger Finn Larsen i et svar til en af områdets beboer. I en mail til samme beboer erkender han direkte, at der var tale om “en fejl”.
Fremover vil KAB gøre tingene anderledes, forklarer områdechefen over for Brønshøj-Husum Avis.
– Konkret kommer vi for eksempel til at orientere alle beboere, når vi næste gang oplever blæsevejr på kanten af varslingsniveauerne, udtaler Finn Larsen.