Historietime: På bordet foran Jarl Feyling ligger en brun, slidt træhest, et par gamle modeltog og små, farvede kugler af ler. Alt sammen er legetøj af ældre dato, som historikeren fra Brønshøj har lånt af en lokal aktør med en stor samling antikviteter.
I lokalet på Pilegården sidder en gruppe på omkring 25 seniorer ved flere borde, og i den anden ende har elever fra en 4. klasse på Brønshøj Skole taget plads. Anledningen er et såkaldt samtaleforedrag om 1930’erne og 40’erne, som 32-årige Jarl Feyling, der er cand.mag. i historie og samfundsfag, skal stå for.
Arrangører er Brønshøj-Husum Aktiv-Center og oplægget er støttet af Brønshøj-Husum Lokaludvalg. Som noget nyt har man altså inviteret skoleelever til at deltage.
Den lokale historiker blæser et gammelt sort/hvidt billede af København fra 1930’erne op på skærmen bag sig.
– Er der nogen, der ved, hvor billedet af taget?, spørger Jarl Feyling ud i lokalet.
Flere af seniorerne siger et par lavmælte ord, mens et par af børnene fra Brønshøj Skole springer op af stolene med hænderne i vejret for at svare på spørgsmålet.
– Det er Rådhuspladsen!, siger en af eleverne, efter han har fået lov at svare.

Levende kilder
Undervejs i foredraget bliver der udover gammelt legetøj uddelt velkendte Kæmpe Skildpadder fra Toms, og tanken med de store chokolader er ikke blot at tale til deltagernes søde tand men også at understrege, at skildpadderne faktisk er en del af historien fra samme periode.
– Jeg har tidligere spurgt folk, hvilke vigtige ting der skete i 30’erne og 40’erne, og der blev blandt andet nævnt Kæmpe Skildpadder, fortæller Jarl Feyling om chokoladerne, som kunne købes første gang i 1948.
Det får nogle af seniorerne til at huske tilbage på deres barndom og hvilke andre navne, man dengang gav chokoladeskildpadderne. Netop input fra specielt den ældre generation har stor betydning for Jarl Feyling, fortæller han.
– Jeg har læst historie på støvede biblioteker, men når jeg kommer ud og fortæller om de her ting til de ældre, får jeg nogle ting at vide, som jeg ikke vidste. De levende kilder bidrager mindst lige så meget, forklarer han.

Spanskrør på skoleskemaet
Undervejs i foredraget taler Jarl Feyling om skolegangen i 30’erne og 40’erne. Om kønsopdelt undervisning, spanskrør og lærernes afstraffelse af eleverne. Mens nogle af seniorerne selv husker det fra deres egen tid, handler det også om at vise børnene fra Brønshøj Skole, hvor stor forskel der er på deres skoletid i dag i forhold til dengang.
– Det er sjovt, fordi det sætter tingene i relief for børnene, og de kan blive overraskede over, hvordan det var at gå skole dengang, siger han.
Eleverne har den seneste tid været i gang med et projekt på skolen, hvor de netop bliver undervist i skolen gennem tiden, og at de rykker ud af deres normale klasseværelse, gør en forskel, fortæller børnenes klasselærer Elisabeth Valentin Lynggaard.
– Det giver noget ekstra til børnene, for det er en stor oplevelse at komme ud og blive klogere på de her ting sammen med andre mennesker. Det er samtidig oplagt, at vi bruger lokalsamfundet i undervisningen, siger hun.
Se alle billederne fra det historiske samtaleforedrag herunder.